Ženy o sebe – Jana Benková

Hoci som začínala knihami rozhovorov so známymi kultúrnymi, športovými či politickými osobnosťami, v ostatných rokoch sa venujem románom pre ženy.

A je mi v tejto oblasti veľmi príjemne. Okolo mňa je tisíc príbehov, tisíc osudov, ktoré si zaslúžia pozornosť. Nestačím si vyberať motívy, hoci siaham najmä po tých, ktoré mojich čitateľov môžu nabiť pozitívnou energiou, nádejou alebo ich vo chvíľach najväčších starostí rozosmiať.

V ostatnom období sa mi deje krásna vec – ozývajú sa mi aj muži, že si prečítali moje knihy. Nemyslím tých, čo si v nich listujú v kníhkupectve alebo si prečítajú dve vety, ale tých, ktorí knižku čítali od začiatku až do konca. Pripadá mi to úžasné. A ešte úžasnejšie je, keď sa ich spýtam, prečo siahli po mojej knihe, píšem predsa pre ženy... Tí skvelí chlapi mi na to odpovedajú – práve preto sme do ruky vzali vašu knihu. Nie sú to žiadne slaďáky, ale príbehy o živote. Chceme vedieť, čo si myslíte, čo vás trápi, ako nás vnímate, koľko rafinovanosti a tajomstiev sa vo vás skrýva a ako sa k tomu vášmu svetu môžeme priblížiť čo najviac.

Isto nad mnohými našimi myšlienkovými pochodmi prekvapene pokrútia hlavami, ale podstatné je, že našich milovaných chlapov zaujímame. A to je na tom to nádherné! Že sa neobzrú len za našou minisukňou, kabelkou alebo rozpustenými vlasmi. Premýšľajú o nás, chcú nám porozumieť. Prehodením každého listu mojej knihy si nás rozbaľujú postupne ako darček a odkrývajú to, čo si v sebe nosíme a často nepovieme nahlas.

Napriek tomu si nemyslím, že stratíme čo i len kúsok príťažlivosti, keď nás naše polovičky budú mať takto prečítané. Naopak. Nehasnúci oheň našej ženskej rafinovanosti sa rozhorí opäť, takže tie vzájomné žensko-mužské hry nestratia nič zo svojho lesku a dynamiky. Bola by som veľmi šťastná, keby k tomu aspoň ako taký malý bonbón prispievali aj moje knižky.