Žiaci knihy nečítajú, ale nie pre internet

Každý deň číta necelých sedem percent stredoškolákov, pred desiatimi rokmi to však nebolo lepšie
Žiaci knihy nečítajú, ale nie pre internet

Obsah povinnej literatúry si žiaci radšej stiahnu z internetu, než by ju mali čítať. Viac ich lákajú dievčenské romány, fantasy, ale aj noviny.

BRATISLAVA. Beletriu číta každý deň necelých sedem percent stredoškolákov, raz za mesiac asi 12 percent. Odbornú literatúru čítajú stredoškoláci menej často, ale viac ako pätina po nej siahne aspoň raz za mesiac.

„Oproti predchádzajúcemu prieskumu spred troch rokov je počet čitateľov rovnaký,“ povedal Peter Valček, zostavovateľ prieskumu čítania Literárneho informačného centra a Národného osvetového centra.

„Nepotvrdil sa mýtus, že televízor a internet odrádzajú deti od čítania kníh,“ hovorí Valček. Tretina stredoškolákov, ktorí povedali, že denne čítajú knihy, chodí denne aj na internet.

http://www.sme.sk/c/3703337/ziaci-knihy-necitaju-ale-nie-pre-internet.html

VIDEO: Študenti sa nezmenili, povinná literatúra ich nebaví

 

VIDEO: Silvia Pňačková 

Povinné čítanie nezaujíma, ani slovenské knihy

Výsledky prieskumu podľa Valčeka nie sú zlé, pedagógovia by uvítali väčšie čísla. „Dvanásť percent je rozhodne málo,“ povedala Marta Hlušíková z Gymnázia v Rimavskej Sobote. „Keď je v triede tridsať žiakov a prieskum predpokladá, že traja z nich čítajú raz za týždeň, môže to byť reálne.“

Za rok by mal priemerný žiak prečítať 5 až 7 kníh povinnej literatúry. Lepšie to podľa Hlušíkovej nebolo ani pred desiatimi rokmi, skôr pred dvadsiatimi, keď mali žiaci prečítať za rok asi 10 až 12 kníh.

Odkontrolovať, koľko kníh z povinnej literatúry žiaci prečítajú, je podľa pedagógov ťažké. Kvalitné obsahy kníh a teóriu o nich si pred skúšaním stiahnu z internetu.

Povinnú literatúru určuje Štátny pedagogický ústav tak, aby zodpovedala učivu. Učiteľky slovenčiny hovoria, že zoznam sa rokmi veľmi nemení. „Veľká pozornosť sa venuje starým knihám, viac priestoru by mali dostať súčasné knihy, ktorým rozumejú,“ povedala Beáta Pecková z Gymnázia Juraja Hronca.

„Čítať povinnú literatúru ich nútia nové maturity, lebo v nich­ sú otázky presne na tieto knihy,“ povedala slovenčinárka z Gymnázia na Grösslingovej ulici v Bratislave Daniela Veselovská.

Pravidelných čitateľov slovenskej beletrie je podľa prieskumu na stredných školách menej ako dve percentá. Skoro tretina žiakov povedala, že ju skúsili čítať, ale nepáčila sa im.

Predávajú sa romány pre tínedžerky a fantasy

Vydavatelia hovoria, že mládež sa v knihách orientuje podľa módy.

„Z kníh pre mládež bola vlani najpredávanejšia Princezná v pokušení od Meg Cabotovej. Rok predtým jednoznačne Harry Potter,“ Mária Lešková z vydavateľstva Ikar.

Za rok predali asi sedemtisíc výtlačkov Cabotovej princeznej, Pullmanovho Zlatého kompasu, fantasy, ktorú cirkev označila za proticirkevnú, štytritisíc. Fantasy je podľa Leškovej druhým najčítanejším stredoškolským žánrom.

„Vlani sme vydali 63 titulov pre deti a mládež, beletristic­kých aj náučných. Rozhodli sme sa tento segment rozšíriť,“ povedala Zuzana Šeršeňová z vydavateľstva Slovart. „Súvislosť medzi množstvom vydanej literatúry a čítanosťou nemožno hľadať,“ hovorí Valček.

Aj na strednej škole vyhráva bulvár

Denníky každý deň číta skoro tridsať percent stredoškolákov, raz za týždeň polovica. Ekonomika a zahraničná politika ich nezaujíma takmer vôbec. Vnútorná politika dokáže zaujať štyri percentá, kým správy z bulváru tridsaťdva. Väčšina z nich si článok prečíta len v prípade, že mal zaujímavý titulok.

Z kníh pre mládež bola najpredávanejšia Princezná v pokušení.

Rok predtým Harry Potter.

Mária Lešková, vydavateľstvo Ikar
Monitor papier nenahradí

Prieskum čítanosti nepotvrdil, že by ľudia, ktorí čítajú beletriu, pred čítaním papierovej knihy dali prednosť čítaniu poviedky či románu z monitora obrazovky. Počet tých, ktorí si na internete čítajú knihy, je skoro rovnako malý medzi stredoškolákmi, ktorí denne čítajú aj knihy na papieri, ako medzi tými, čo ich nečítajú vôbec.

Katarína Schmidtová z Kremnice hovorí, že rada číta, pretože ju k tomu vždy viedli rodičia. „Výhodu mám v tom, že mamka je zbehlá v beletrii a otec v literatúre faktu. Vedieme dlhé rozhovory o tom, čo kto číta,“ hovorí.

Jej matka Katarína dodáva, že dcéra prečíta priemerne jednu knihu za týždeň a niekedy ju musia od kníh vyháňať k učeniu. Naopak, internet ju neláka a pri počítači trávi minimum času.

Gymnazista Michal Ma­zúch z Veľkého Krtíša číta menej ako v minulosti práve pre internet. „Zaujíma ma najmä literatúra faktu, a tam všetko podstatné nájdem aj na internete. Ku knihám sa dostanem menej,“ hovorí.

Mama Milena hovorí, že naposledy ho strhol Harry Potter. Jedným dychom prečítal štyri diely, no piaty ostal neotvorený na poličke.

(eta, mg)

30. 1. 2008 | Marcela Glevická
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.



Diskusia k tomuto článku (počet reakcií: 1):



-->



Priaznivci internetu čítajú aj papierové knihy, ukázal prieskum.


Foto: www.sxc.hu