Zo sveta kníh

Čo sa stalo so Schillerovou lebkou?

Pod týmto názvom vyšla v Nemecku kniha o zaujímavostiach svetovej literatúry (Was geschah mit Schillers Schädel?). Jej autor, žurnalista Rainer Schmitz, zozbieral anekdoty o  duchovných velikánoch a čitateľovi tak predstavuje ich slabé stránky, zvláštne „úchylky“ či zlozvyky. Joseph Conrad napríklad rád vítal hostí v kúpacom plášti, uvidíme aj nahú Annu Seghersovú, dozvieme sa, že James Joyce sa zaujímal o spodnú bielizeň, ako sa volal Schopenhauerov pudel, ktorí básnici trpeli tráviacimi ťažkosťami, zanechali svoje štúdiá, či ktorí sa nikdy, alebo práve naopak, príliš často, sobášili.

–mgs–

Hviezdne maniere

Populárny francúzsky spisovateľ Frédéric Beigbeder (1965), autor viacerých bestsellerov preložených do 35 jazykov – L'Amour dure trois ans (Láska trvá tri roky), 99 Francs (99 frankov, 2000) alebo Windows on the World, ktoré vyšli aj v češtine, – má aj hviezdne maniere. Preto jedných rozčuľuje, iných očarúva. Je preňho povestné, že sa správa inak, ako sa očakáva. Ani s vydaním svojho nového románu Au secours pardon (Pre istotu pardon, vyd. Grasset) nevyčkal do septembra ako väčšina autorov, ale uviedol ho do kníhkupectiev už 12. júna. V septembri mohol knižnú reklamnú kampaň navyše spojiť s premiérou filmu podľa svojho bestselleru 99 frankov v réžii Jeana Dujardina (26. septembra). Vydavateľstvo Grasset mu prejavilo dôveru a nový román Au secours pardon vydalo v náklade  160 tisíc výtlačkov. Postavou spisovateľa Octava Paranga voľne nadväzuje na román 99 frankov. Štyridsiatnik s viacerými autobiografickými črtami zavedie čitateľa tentoraz do Ruska, aby sa presvedčil, že sloboda neexistuje. Kozmetická firma ho poverila vyhľadaním najkrajšej ženy sveta. Je ňou démonický anjel Lena, ktorá sa preňho stáva spásou i skazou. Dej sa odohráva v Moskve a Petrohrade, kde má autor množstvo fanúšikov a často tam prezentuje svoje knihy.

Užitočné rady pre autoro a vydavateľov

Francúzsky literárny mesačník Lire vydal príručku pre vydavateľov Comment se faire éditer 2007 (Ako vydávať 2007). Kolektív autorov v nej poskytuje rady nielen vydavateľom, ale aj autorom. Generálny riaditeľ vydavateľstva Albin Michel Richard Ducousset napríklad radí začínajúcim autorom: 1) Píšte len vtedy, keď už nič iné nemôžete robiť; tak radil mladým básnikom aj R. M. Rilke. 2) Publikujte len vtedy, keď už nič iné nemôžete robiť. 3) Žiť z písania sa pokúšajte až vtedy, keď už nič iné nemôžete robiť. 4) Názormi iných sa znepokojujte až vtedy, keď už nič iné nemôžete robiť. 5) A stále vášnivo radi čítajte a píšte.

Nájdená perla

Vyše štyridsať rokov po zmiznutí objavili vo Philadelphii prvopis románu Pearly Buckovej (1892 – 1973) Dobrá zem z roku 1931. Polícii ho odovzdala aukčná spoločnosť, ktorá ho získala na dražbe. Práve tento román inšpirovaný pobytom v Číne priniesol autorke slávu a ako prvej žene v histórii jej zaň udelili Pulitzerovu cenu roku 1932. Hlavná postava, tvrdo pracujúci, mlčanlivý roľník O-lan, stelesňuje nemilosrdné zvyky zachovávané v Číne v 19. storočí. Na Dobrú zem  nadväzujú romány Synovia (1932) a Rozdelená rodina (1935). Za svoje literárne dielo získala autorka roku 1938 Nobelovu cenu.

Spisovateľ hľadá novú vlasť

Kolumbijský spisovateľ Fernando Vallejo, autor románu Strážny anjel vrahov, oznámil, že sa vzdáva svojej kolumbijskej národnosti pre dokázané zločiny, ktoré v jeho krajine zostávajú nepotrestané. ,,S touto odvrátenou stránkou Kolumbie odteraz nechcem mať nič spoločné,“ vyhlásil vo vysielaní kolumbijského rozhlasu Caracol. Spisovateľ obvinil vládu a prezidenta Álvara Uriba z toho, že sa bez škrupúľ podieľajú na násilnostiach. Spisovateľ uvažuje, že sa natrvalo usadí v Mexiku, kde žije už 20 rokov, a chce požiadať o mexické občianstvo.

Danielle Mitterrandová spomína

Prvá dáma Francúzska v období 1981 – 1995 sa rozhodla v 82 rokoch, že vydá svoj životopis pod názvom Une vraie histoire de famille (Skutočný príbeh rodiny). Vydavateľstvo Jean-Claude Gawsewitcha ho uvedie na trh 6. septembra. Danielle Mitterrandová prvýkrát verejne priznáva, že keď bola jej matka s ňou tehotná, pokúsila sa o samovraždu. Spomína na svoje detstvo, dospievanie, ako aj život po boku Françoisa Mitterranda nielen v Elyzejskom paláci. Podľa vydavateľa je to veľmi úprimná, nenútená výpoveď, nevyhýba sa ani vzťahu svojho manžela s René Bousquetovou.

–báb–