Zo sveta kníh

Príťažlivý stredovek

Anglického spisovateľa Kena Folletta poznáme u nás aj vďaka románom Kavky, Tretie dvojča, Ostrov búrok, Noc nad Atlantikom, Kliatba bohatých preloženým do slovenčiny. Jeho historický román The Pillars of the Earth (1989, Piliere Zeme) sa stal svetovým bestsellerom a vyšiel v češtine roku 2001. Jeho dej sa odohráva v Anglicku v 12. storočí, keď v období hladomoru, občianskej vojny a náboženských rozporov vyrastá v meste Kingsbridge nádherná katedrála. Nedávno sa čitatelia dočkali pokračovania tejto strhujúcej dobovej fresky z obdoba búrlivého stredoveku World Without End (Svet bez konca). Dej sa opäť odohráva vo fiktívnom meste Kingsbridge v 14. storočí – Európu sužuje mor, Anglicko a Francúzsko začínajú viesť storočnú vojnu. Napätie, kritika cirkvi, sila žien – to sú základné charakteristiky dlho očakávaného pokračovania historického románu o statočnosti, láske, nenávisti, násilí, intrigách a už v mnohých krajinách kraľuje na prvých priečkach rebríčkov.

Koniec Brockhausu

Brockhaus, najväčšia encyklopédia v knižnej podobe, je minulosťou. 21. knižné vydanie 30- zväzkovej encyklopédie v roku 2006 bolo posledné. Jeho 300 000 hesiel je od 15. apríla 2008 voľne prístupných na internete. Brockhaus chce multimediálnymi funkciami (video, audio, diagramy) podnietiť záujem mladších čitateľov napríklad o obrazové galérie a iné témy. Brockhaus sa tak stáva ozajstným konkurentom internetovej encyklopédie Wikipedie, hoci zatiaľ výrazne zaostáva počtom hesiel. Brockhaus má spomínaných 300 000 hesiel, Wikipedia 700 000 a je prístupná až v 200 jazykoch. Brockhaus je však zárukou kvality a spoľahlivosti, zatiaľ čo o Wikipedii to tvrdiť nemožno. Je založená na subjektívnom prístupe autorov k celkovému spracovaniu hesiel.

–mgb–

                                                                                                          

Bretonove rukopisy na dražbe

Na májovej dražbe aukčného domu Sotheby’s Paris kúpil zakladateľ Múzea literatúry a rukopisov v Paríži Gérard Lhéritier deväť rukopisov André Bretona za celkovú sumu 3, 6 milióna eur. Sú medzi nimi Manifest surrealizmu a Poisson soluble (Rozpustná ryba), cvičenie automatického písania vytvorené v rokoch 1921 – 1924, ktoré malo slúžiť ako predslov Manifestu. V školských zošitoch boli zapísané náčrty textov. Zakladateľ surrealizmu venoval tieto rukopisy svojej prvej manželke Simone Collinetovej. Od jej smrti (1980) sa prvýkrát dostali na verejnú dražbu, Manifest surrealizmu vydražili za 740 tisíc eur. Ich nový majiteľ Gérard Lhéritier  je veľmi šťastný, obával sa, že rukopisy sa už stratili. ,,Takto aspoň neopustia Francúzsko, od júna budú vystavené v našom múzeu vo vitríne pripravenej špeciálne pre ne.“

Internet pomáha knižnému trhu

Podľa posledného marketingového prieskumu Inštitútu GfK (Growth from Knowledge) v spolupráci s Federáciou internetových obchodov (FEVAD) vzrástol internetový predaj kníh v prvom štvrťroku o 6,1 percenta v porovnaní s rovnaným obdobím vlaňajšieho roka. Táto forma predaja má stále stúpajúcu tendenciu – v roku 2005 sa zvýšil predaj kníh cez internet o 3 percentá, roku 2006 o 3,6 percenta a vlani o 4,7 percenta.

 –báb–