Zo zápisníka vojnového reportéra

„Vo svojom doterajšom živote som s výnimkou krátkeho obdobia, keď som predával vysávače, robil vždy to, čo ma bavilo. Ako zhodnotil moju prácu jeden kamarát, cestoval som a ešte mi za to platili,“ píše v úvode svojej knihy Po stopách konfliktov s istou dávkou sebairónie Martin Rajec. O tom, že mu pritom neraz išlo o život, sa zmieňuje len akoby mimochodom. Nenápadný tridsiatnik s úsmevom chlapca má totiž čerstvé skúsenosti vojnového reportéra. Ako televízny spravodajca s filmovým štábom či súkromná osoba navštívil Pakistan, Afganistan, Irak, Gruzínsko, Libériu, Kongo i Izrael a svojsky zachytil miesta súčasných konfliktov. Jednotlivé príbehy dopĺňajú pôsobivé fotografie Michala Novotného.

Rukopisu sa ujalo vydavateľstvo Ikar, ktoré čoraz častejšie dáva zelenú mladým slovenským autorom. V tomto prípade to bolo o to komplikovanejšie, že Martin Rajec žije momentálne s manželkou - právničkou Sarah v USA a väšina konzultácii sa uskutočnila prostredníctvom e-mailov.

Vznikla subjektívna, ale o to silnejšia výpoveď o dnešnom svete, ktorý sa ani v 21. storočí nedočkal naplnenia sna o mieri a  nádej na krídlach holubíc je príliš krehká... Aj preto „krstný otec“, niekdajší Martinov kolega – Marek Trubač - sa rozhodol knihu uviesť do života symbolicky prázdnymi vojenskými nábojnicami, aby raz prišiel deň, keď budú patriť minulosti.

Prezentácia sa uskutočnilo za mimoriadneho divácko-čitateľského záujmu 13.mája v bratislavskom Svete knihy, moderovala ho Jarka Hargašová-Lajčáková a k príjemnej atmosfére prispelo gitarové duo N.G.D. 

-eť-