Zomrel Albert Marenčin

9. marca vo veku nedožitých 97 rokov zomrel Albert Marenčin - spisovateľ, básnik, esejista, scenárista, dramaturg, výtvarník, prekladateľ a kritik, ale aj priamy účastník Slovenského národného povstania a jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej kultúry.

Ako vedúci tvorivej skupiny v Štúdiu hraných filmov na Kolibe sa v 60. rokoch minulého storočia zaslúžil o vznik filmov, ktoré stáli na počiatku československej novej vlny. Vďaka nemu vznikli aj pozoruhodné medzinárodné spolupráce. Na Slovensko pritiahol predstaviteľa francúzskej novej drámy Alaina Robbe-Grilleta, ktorý aj s našimi hercami nakrútil filmy Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom... (1970)

Bol členom československej surrealistickej skupiny, prekladal z francúzštiny a za svoju prekladateľskú činnosť získal množstvo domácich a zahraničných ocenení, medzi nimi v roku 1993 aj francúzsky Rytiersky rád za umenie a literatúru. V roku 2002 získal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy a v roku 2010 mu Slovenská filmová a televízna akadémia udelila cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.