Zomrel Jozef Cesnak

* 6. február 1936, Bacúch -  † 6. november 2021

Vo veku 85 rokov 6. novembra zomrel maliar a ilustrátor Jozef Cesnak. Ilustroval viac ako 150 kníh pre deti, mládež aj dospelých. Bol držiteľom Ceny Víta Nejedlého a Ceny Ľudovíta Fullu za ilustračnú tvorbu pre deti. Jeho charakteristické čierno-biele, do detailov prepracované kresby tušom či ceruzkou sa stali známe najmä vďaka sérii ilustrácií ku knihám Róberta Arthura Traja Pátrači. Bol majstrom povesťového a dobrodružného žánru, v ktorom vytvoril nezabudnuteľné ilustrácie Nových povestí slovenských Milana Ferka, Dunajských povestí Márie Ďuríčkovej, Záhoráckych povestí Štefana Moravčíka a ďalších. S precíznosťou vkladal do ilustrácií dobové reálie a detaily, bol poctivý vo svojej umeleckej tvorbe i v osobnom živote.

Pre časopis Slniečko vytvoril nespočetné množstvo krásnych obrázkov. K tým najznámejším patrili ilustrácie dobrodružno-fantastického čítania na pokračovanie Jozefa Repku, historicko-náučnej série Matúša Kučeru, Alžbety Sopuškovej, Pavla Dvořáka a ďalších. S príslovečnou skromnosťou, milým úsmevom a pravdivosťou svojej tvorby bol dlhé roky súčasťou Slniečka. Odišiel nám zo života kus dobrého srdca.

Ľubica Kepštová


Študoval VŠVU na oddelení voľnej grafky a knižnej ilustrácie u prof. Vincenta Hložníka. Ilustroval viac ako 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých čitateľov, postupne sa stal „špecialistom“ na povesti, báje a knihy s historickou tematikou. Doslova kultovou sa ale stala jeho séria ilustrácii ku knihám Roberta Arthura Traja pátrači. Je držiteľom Ceny Víta Nejedlého aj Ceny Ľudovíta Fullu za ilustračnú tvorbu. Charakteristické čierno-biele, do detailov prepracované kresby tušom, či ceruzkou (v rôznych odtieňoch sivej), tenučké línie, len na niektorých miestach minimalisticky zvýraznené plnými plochami. Zachytáva časti príbehu v čase, akoby to boli momentky, bliknutie fotoaparátu. A – čo je dôležité, dáva hrdinom kníh „tvár“, robí ich reálnymi a zapamätateľnými: čítate a máte pocit, že ich poznáte, že ste ich už stretli, tu – vo vedľajšom dome.

(text  je prevzatý z webu Toto je galéria)

  • Zomrel Jozef Cesnak - 0