Zomrel Július Balco

 28. 2. 1948 Cífer — 9. 12. 2021

Vo veku 73 rokov zomrel prozaik a autor známych knižiek pre deti Július Balco.

„Literárna tvorba nie je remeslo, ktorému sa človek vyučí,“ povedal v roku 2013 v rozhovore pre Knižnú revue. Vyštudoval síce právo, ale vždy ho to ťahalo k literárnej tvorbe. Liptov a Záhorie, dva odlišné regióny Slovenska, z ktorých pochádzali jeho rodičia, považoval za nevyčerpateľné zdroje inšpirácie, ale – ako povedal – najväčšou inšpiráciou je samo písanie. 

V roku 1973, krátko po ukončení štúdia, začal pracovať ako redaktor časopisu Romboid a o tri roky vyšla jeho debutová novela Voskovožlté jablko (1976), hoci za svoj debut považoval románovú novelu Husle s labutím krkom (1979), ktorá vyšla neskôr a bola preložená do viacerých jazykov. Nasledovala zbierka poviedok Ležoviská (1986) a novela Cestujúci tam a späť (1988). S odstupom takmer dvadsiatich rokov vydal zbierku poviedok Diablova trofej (2006) a jeho poslednou prozaickou knihou bola Kliatba žltých ruží (2014).

„V Balcovej próze, aj pri jej širokom ľudskom zábere, niet pólov, niet vyslovených za, ani vyslovených proti. Je harmonicky celostná, je vnútorne pevne stmelená všadeprítomným autorovým darom cítenia pohybu ako základného predpokladu solídnej prozaickej tvorby. V tom je jej prostota i zložitosť,“ napísal literárny kritik a prozaik Alexander Halvoník.

Venoval sa aj tvorbe pre deti. Medzi jeho najznámejšie knihy patrí Vrabčí kráľ (2004) a séria kníh o strigôňovi (Strigôňove Vianoce, Strigôňov rok, Strigôňove prázdniny, Strigôňov školský rok 1991 – 1999), ktoré dostali aj podobu rozhlasových a televíznych večerníčkov.

Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia ako Kniha roka v ankete časopisu Knižná revue, Cena mesačníka Slovenské pohľady, Prémia Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu, Cena Trojruža za „literárne dielo, ktoré inovatívnym spôsobom vypovedá deťom i dospelým o zmysluplných hodnotách ľudského života". Cenu udeľuje Slovenský literárny fond spolu so Slovenskou sekciou IBBY a Medzinárodným domom umenia pre deti BIBIANA.

Posledná rozlúčka s Júliusom Balcom sa konala 15. decembra o 13.00 na mestskom cintoríne v Pezinku. Česť jeho pamiatke.