14.10.2022 17:00
Trvanie do: 15.10.2022 23:00
Podujatie

LiKE 2022 - Festival súčasnej literatúry v Košiciach

LiKE - Festival súčasnej literatúry v Košiciach sa uskutoční v termíne od 14. - 15. 10. 2022 v priestoroch Tabačka Kulturfabrik, Kino Úsmev, Kníhkupectvo Artforum Košice a Divadlo na Peróne.
 
PROGRAM:
 
Detský program v Kine Úsmev: fb.me/e/5vVX2MyVx
 
Program v Divadle na Peróne (Ruzká klazika na druhú): fb.me/e/4ubQhdj4e
 
Piatok, 14. október 2022
17:00 / Artforum, diskusia + čítanie
Čau o piatej: Marek Vadas – Šesť cudzincov
Najnovšia zbierka poviedok laureáta ceny Anasoft litera inšpirovaná protirómskym pogromom v malej obci na západnom Slovensku v roku 1928. Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť. Dovtedy bezúhonní občania tu pri nočnom lynčovaní zvlášť brutálnym spôsobom zavraždili šesť nevinných spoluobčanov. Ukážku z knihy číta Peter Čižmár. Diskusiu s autorom Marekom Vadasom moderuje Laco Oravec.
 
18:00 / Artforum, diskusia
Koľko váži ľudská zloba? Lynčovanie a pogromy Rómov na Slovensku v premenách času.
Počiatky prenasledovania a vyháňania Rómov siahajú do minulosti tak hlboko, až sa stali praxou. O historickom dlhu, ktorý majú väčšinové spoločenstvá voči Rómom, genéze a dopadoch na rómsku kultúru sa budú zhovárať romisti Alexander Mušinka a Lucia Segľová s českým historikom Pavlom Balounom. Podujatie moderuje Laco Oravec.
Alexander Mušinka patrí k známym slovenským kultúrnym antropológom a odborníkom na rusínsko-ukrajinskú, ako i rómsku problematiku, nakoľko sa výskumu života týchto etník systematicky venuje už takmer 30 rokov.
Lucia Segľová je kurátorkou Múzea rómskej kultúry na Slovensku, Slovenského národného múzea v Martine a vedecko-výskumná pracovníčka Ústavu rómskych štúdií na Prešovskej univerzite v Prešove.
Pavel Baloun je historik z Fakulty humanitných štúdií Karlovej Univerzity a Historického ústavu Akademie vied ČR. Medzi témy jeho výskumu patrí i otázka a postavenie Rómov v období Protektorátu Čechy a Morava. V novembri mu vo vydaveľstve Scriptorium vyjde odborná kniha s názvom “Metla našeho venkova!” Kriminalizace Romů od první republiky až po prvotní fázi protektorátu (1918-1941).
 
19:30 / Tabačka, Fabrik Space, koncert
Giľav! Piesne, ktoré si Rómovia spievajú doma
Ide o „živú autentickú rómsku hudbu“ z prostredia manželov Dreveňákových. Nejde len o staré piesne, ale aj o pomalé na počúvanie, tanečné, či tie nové moderné.
Manželia Marcela a Jozef Dreveňákovi sa prvýkrát zviditeľnili prostredníctvom projektu Phurikane giľa etnomuzikologičky Jany Belišovej, prostredníctvom ktorého mapovala, zachytávala a zviditelňuovala staré rómske piesne. Okrem cédečiek a piesňových zbierok priniesol tento projekt verejnosti aj mnohých talentovaných rómskych spevákov a hudobníkov, ktorí dovtedy nemali možnosť vystupovať. Jednými z nich sú speváci a hudobníci z rodiny Dreveňákovcov z Bardejova.
 
21:00 / Tabačka, Fabrik Space, Afterpárty
ye'yig (pron. є'їґ)
Spoluzakladateľ košickej techno crew UglyBeach, v svojich setoch spaja hutný synťákový sound a repetitívne rytmické patterny inšpirované early technom, ebm a new beatom.
 
SOBOTA, 15. október 2022
 
ARTFORUM
 
15:00 / diskusia + čítanie
Autorské čítanie Medziriadkov: Agda Bavi Pain, Alfréd Tóth
Medziriadky sú platforma pre mladú literatúru, ktorá organizuje literárnu súťaž, letnú školu literatúry a autorské čítania. Na nich sa vždy predstaví jeden etablovaný autor/jedna etablovaná autorka v tandeme s mladým začínajúcim autorom/mladou začínajúcou autorkou. Na festivale LiKE 2022 sa stretnú spisovateľ Agda Bavi Pain a úspešný Medziriadkar Alfréd Tóth. Podujatie moderuje Daniel Domorák.
 
16:00 / diskusia + čítanie
Soňa Uriková: Dôvod na radosť
Zbierku autorských poviedok vnútorne spája ambivalentnosť pojmu „dôvod na radosť“. Ľudia sa bežne radujú z lásky, dobrého zdravia, dobrých vzťahov, úspechu, dostatku financií, krásy, mladosti. Je však vstup do stredného veku desivý pre ženu, ktorá nikdy nebola zvyknutá na pozornosť opačného pohlavia tak ako jej najbližšie kamarátky, ktoré sa s týmto faktom zle vyrovnávajú? Tvrdé zaobchádzanie okolia v našom detstve nás oberá o detstvo alebo pripravuje do dospelého života? Môžeme sa tešiť z happyendu, keď je zjavne vyfabrikovaný len v našej mysli? Je súdržnosť rodiny pomocou alebo prekliatím, najmä keď ste nútení prispôsobiť sa väčšine? Je materstvo/otcovstvo automatickým dôvodom na radosť? Diskusiu s autorkou Soňou Urikovou moderuje Lenka Šafranová.
 
17:00 / diskusia + čítanie
Ivan Medeši: Vilkovia
Diskusia s autorom, o ktorom sa už dlhšie hovorí ako o veľkej literárnej udalosti, literárnym enfant terrible jednej z početných národnostných menšín Vojvodiny – Rusnákov, spojených národným povedomím s Rusínmi a materským jazykom s východnými Slovákmi. Vyrastal a žije v metropole svojej enklávy, v obci Ruski Kerestur. Publikovať začal v roku 2004 v punkovom zine Keresturski pendrek, neskôr robil aj humoristickú stránku krajanských novín či, pod menom Dr. Šux, intímnu poradňu v časopise pre mládež. Za prózu Jedenie získal v roku 2019 cenu Anasoft litera. Jeho druhá prozaická kniha Vilkovia je vo finálovej päťke Anasoft litera 2022.
Aktuálneho finalistu ceny Anasoft litera a jej laureáta za rok 2019 bude sprevádzať jeho vydavateľ, Maroš Volovár. Diskusiu moderuje Pavol Markovič.
 
18:00 / diskusia
Československé samet blues
Ako udalosti prelomových 90. rokov minulého storočia zasiahli do životov rómskych autorov, ich blízkych a vtedajšej rómskej spoločnosti vôbec? S odstupom tridsaťročnej perspektívy sa s dvoma autorkami zbierky Samet blues – Drsná devadesátá v povídkách Romů ponoríme do spoločenskej atmosféry a udalostí, ktoré ovplyvnili rómsku literatúru. Zrkadlí sa v nej odraz porevolučnej eufórie zo získanej slobody a možnosti etnoemancipácie spoločne so skúsenosťami existenčnej neistoty, sociálneho vylúčenia, vzostupom rasizmu, patologickými javmi a stratou tradičných rómskych hodnôt. Ozývajúce sa autorské hlasy komponujú jednotný chór, obdobu amerického černošského blues, žalujúceho ťažký údel nerovnoprávnej menšiny.
To a aká je situácia rómskych autorov dnes bude rozoberať s autorkami Evou Danišovou a Máriou Sivákovou literárna teoretička, prekladateľka a novinárka Alena Scheinostová.
 
Tabačka, Fabrik Space
 
13:00 / diskusia
Kritická ročenka 2021
Čo aktuálna slovenská reflexia literatúry ponúka? Aké hlasy sú v diskusii o knihách prítomné a aké prístupy k hodnoteniu slovenskej a prekladovej literatúry dominujú? Kritická ročenka je pokusom o nadviazanie na tradíciu knižného výberu z aktuálnej literárnej kritiky. Tá môže byť platformou na rozšírenie záujmu o literárnu publicistiku medzi širšiu čitateľskú verejnosť. Diskutovať budú Marta Součková, Vladimír Barborík a Martin Makara Viliam Nádaskay. Diskusiu bude viesť a moderovať kritička Lenka Šafranová.
 
14:00 / diskusia
kapitalks na LiKE: uvedenie knihy André Gorz – Ekológia a politika
S prekladateľkou a publicistkou Silviou Ruppeldtovou a literárnym vedcom Martinom Makarom.
Diskusiu vedie: Laura Hryhoryeuová z OZ KPTL
V septembri tohto roka vyšla v @Kapitál zbierka esejí francúzskeho filozofa a proponenta politickej ekológie André Gorza pod názvom Ekológia a politika. Po Kapitalistickom realizme Marka Fishera ide v poradí o druhú publikáciu z edície KPTL, kde je kľúčovou úlohou kritika kapitalizmu. Eseje boli napísané v 70. rokoch minulého storočia no ich aktuálnosť je zarážajúca aj v dnešných dňoch. Ich ústrednou témou je odsúdenie politiky nekonečného rastu, dôsledkom ktorého je ekologická kríza. Gorz odmietal globalizmus a trhový kapitalizmus večného rastu. Kritizoval svet, v ktorom sa všetky ľudské činnosti: poľnohospodárstvo, vzťah ku krajine a medziľudské vzťahy, láska a sex menia na predajné komodity, atribúty reklamy a rýchleho zisku.
V diskusii s publicistkou Silviou Ruppeldtovou a filológom Martinom Makarom sa budeme zhovárať nielen o Ekológii a politike, ale o živote a diele významného ľavicového filozofa André Gorza.
 
16:00 / diskusia
LQ - LITERÁRNY KVOCIENT #53: LÍŠTIČKY MAJÚ RADY TEPLO / OCEÁN TRPEZLIVOSTI ZASPIEVAL
Diskusný formát LQ - Literárny kvocient sa už od roku 2016 snaží byť naplnením dlhodobého volania po kritickej reflexii súčasnej literárnej tvorby na Slovensku. Odbornú polemiku a literárnovedný diskurz v ňom dopĺňa zmysel pre vtip a ironický nadhľad.
 
20:00 / koncert
ČAVALENKY & Hallabeat
Záhorácky rapper Čavalenky znova rozhýbe všetky hlavy a všetky zadky! Na nič sa nehrá a jeho špinavý rap je taký autentický ako ulice Holíča, na ktorých vyrastal. Vo svojich textoch hovorí o problémoch rómskych komunít na západnom Slovensku, nástrahách pouličného života, o exekúciách, hazarde, ale aj o tom, ako spolu na malom meste pred rokmi bojovali Rómovia a neonacisti. Presvedčí ťa o tom spolu so svojim DJom Hallabeatom.
 
21:30 / koncert
FVCK_KVLT
Fvck_Kvlt je sólový trapový projekt Denisa z trnavskej punkovej kapely The Wilderness. Debut Kvlt Teachings a s ním aj nástup na scénu prišiel koncom roka 2019. Nasledovalo niekoľko singlov, mixtejpov, koncertov, spoluprác s viac aj menej známymi menami a rok 2020 zavŕšil dovtedy najvýraznejší druhý album Zabijem sa!, ktorý bol aj nominovaný na viacero cien vrátane Radio Head Awards - Album roka / Cena kritikov. V máji 2021 vydal EP s názvom Commercial Mainstream Nihilism Part I. a na konci roka vyšlo EP DIGITAL CHAOS MAGICK SESSIONS.
Živé vystúpenia sú bezprostredné, temné a plné surovej punkovej energie.
 
22:30 / Afterpárty
DJ Buckowskij
Buckowskij sa hýbe na košickej scéne elektronickej hudby už nejaký ten rôčik. Spolu s chalanmi z Ugly Beach organizuje legendárne Techno session. Nemá blízko len k rituálnym zvukom pralesa, ale aj k hrdzavému industriálu nad 130bpm. Opantá vaše ušné receptory šamanskými zvukmi na hranici organického techna.
 
Organizátormi festivalu sú literarnyklub.sk a oz BRAK.
Hlavný partner festivalu:
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.
Partnermi podujatia sú Creative Industry Košice, Literárne informačné centrum, Artforum Košice, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, KK Bagala a Medziriadky.
Mediálni partneri: mesačník Kapitál, RTVS: Rádio Regina východ, Rádio Devín.