Recenzia
Matej Komlošík
04.04.2008

1000 obrazů, které musíte vidět - Stephen Farthing a kol. - Zaostrené na nezabudnuteľné okamihy

Zaostrené na nezabudnuteľné okamihy

Stephen Farthing a kol.

1000 obrazů, které musíte vidět

Praha, Fortuna Libri 2007

Vynikajúce obrazy sú ako ľudia. Môžete získať nejakú predstavu o tom, akí sú (napríklad aj z fotografie), ale na to, aby ste zistili, akí sú naozaj, musíte s nimi stráviť určitý čas a spoznať ich. Zostáva nemennou skutočnosťou, že jediným spôsobom, ako pochopiť, aký vynikajúci obraz naozaj je, nie je spoľahnúť sa na slová niekoho iného, ale ísť a pozrieť sa na ten obraz v skutočnosti. Takýto zážitok vám nemôže nahradiť nijaká obrazová publikácia. Spomínam si, ako mdlo až gýčovito na mňa kedysi pôsobili van Goghove Slnečnice, kým som na vlastné oči nevidel oslepujúcu mágiu ich farieb priamo v londýnskej National Gallery.

     V tomto zmysle nemôže byť predkladaná, objemná kniha niečím viac ako príručkou návštevníka galérií, akýmsi cestovným sprievodcom po mekkách výtvarného umenia vo svete. Je to však príručka hodnotná, aj keď (ako každý výber), subjektívna. Iste si každý milovník umenia spomenie na nejaký obraz, ktorý sa mu páči a ktorý tu nie je, zostavovateľovi však nemožno uprieť, že sa snažil predostrieť reprezentatívnu zbierku všetkými štýlmi a obdobiami. Dnes je dosť populárne predstavovať 10 najlepších románov, 100 najvýznamnejších osobností, 50 najkrajších žien... Tisíc obrazov je predsa už len reprezentatívnejšia vzorka s výrazne zvýšenou spoľahlivosťou, že to, čo vidíte, patrí naozaj medzi to najkvalitnejšie spomedzi výtvarných diel. Šírka záberu toho najpozoruhodnejšieho, najobľúbenejšieho, najefektnejšieho, najdôležitejšieho i najkontroverznejšieho je naozaj pôsobivá – popri osvedčených etablovaných umelcoch zahŕňa aj najnovšie objavy uznávaných moderných galeristov.

     Diela sú v knihe zoradené chronologicky a prehľadne, navyše publikácia bola doplnená o register umelcov a obrazov, čo výrazne zjednodušuje vyhľadávanie. Táto „virtuálna výstava“ je najmä výsledkom celoživotnej práce profesora Stephena Farthinga a nemala by chýbať v knižnici žiadneho kultúrneho človeka.

Matej Komlošík