Recenzia
19.08.2008

13 biblioglosár 2008

Snehová kráľovná – The Snow Queen

Bratislava, Fragment 2008

Preklad Jana Wachtarczyková

  Na pultoch našich kníhkupectiev pribúdajú knižky pre deti, ktoré podporujú záujem o cudzie jazyky a vedú k osvojovaniu novej slovnej zásoby. Jednu z takto orientovaných iniciatív predstavuje edícia Cez rozprávky k angličtine vydavateľstva Fragment. Táto edícia už priniesla dvojjazyčné vydanie Malej morskej víly a knižku rozprávok Do každého rožka rozprávočky troška – najnovšie vyšla klasická rozprávka Snehová kráľovná – The Snow Queen. Pri dvojjazyčnom vydaní si dieťa, ktoré ešte nerozumie dobre textu v cudzom jazyku, môže pomôcť slovenskou verziou a následne sa vrátiť k verzii anglickej. Knižka prináša aj slovník a takisto zábavné úlohy i doplňovačky. Metodicky cenné je, že okrem izolovaných slov sa detský čitateľ oboznamuje aj s celými jazykovými zvratmi – a to všetko pútavou, hravou formou.

Ursula Karvenová

Jóga na každý deň

Bratislava, Ikar 2008

Preklad Darina Zaicová

Ďalšia z radu mimoriadne obľúbených kníh z oblasti životného štýlu. Vďaka genialite prastarej jógy ju možno modifikovať pre akúkoľvek dobu a ľubovoľné podmienky. Túto dispozíciu využila aj autorka, nemecká herečka a učiteľka jógy: pôvodné cviky prispôsobila súčasnosti, najmä ľuďom, ktorí sú pracovne a rodinne zaneprázdnení, takže na cvičenie vlastne nemajú čas. Jednoduchou zmenou pohľadu sa aj zo vstávania, sprchovania, obúvania, varenia či telefonovania stane ozdravná chvíľa. Aj opatrovanie detí alebo sedenie v kancelárii môžu byť príležitosti na uvoľňujúce i posilňujúce cviky bez toho, že by ste jedno alebo druhé zanedbali. Autorka opisuje cviky textom a ilustráciami, nezvolila fotografie, čo dodáva knihe šarm a hravosť, ilustrácie sú optimistické a univerzálne. Pekná kniha na každý deň.

Tomáš Sika – Andrej Bičan

Andrej Bičan varí s Tomášom

Bratislava, SPN – Mladé letá 2007

Je veľa kuchárov, ktorí varia dobre, je však len jeden, ktorého by som prijal ako osobného. Bol by ním práve Tomáš“ – priznáva v tejto reprezentačnej kuchárke známa televízna tvár. Pre labužníkov obaja autori pripravili jednoduché recepty s atraktívnejším servírovaním a inšpiráciou. S knižkou si pripravíte polievky, mäso, ryby, cestoviny, chuťovky, zeleninu, huby a dezerty. Iste neodoláte a vyskúšate neznáme, napríklad zemiakovú vežu: „zemiaky uvaríte v šupe približne do polovice a scedíte. Nakrájate na plátky, posolíte, okoreníte a prekladáte plátkom paradajky a kúskom slaninky. Navrstvíte postupne vežu (od širšieho základu po vrchol), prepichnete stonkou rozmarínu a pokvapkáte olejom, posypete strúhaným syrom a dáte do rúry zapiecť.“

-ef- -rm- -lč-