1968. Rok, ktorý otriasol svetom - Mark Kurlansky - Svedectvo o fascinujúcej energii doby

Svedectvo o fascinujúcej energii doby

Svedectvo o fascinujúcej energii doby

Mark Kurlansky: 1968. Rok, ktorý otriasol svetom

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2006

  Šesťdesiate roky minulého storočia a zvlášť magický medzník 1968 neustále lákajú bádateľov svojou fascinujúcou tvorivou energiou, ktorá sa v tom čase uvoľnila a ktorá dosiahla stav očistnej katarzie, aby vzápätí narazila na múr násilia a represie. Americký historik Mark Kurlansky už v minulosti dokázal, že vie písať bestsellery, no na rozdiel od autorov typu Paula Johnsona sa nenaháňa za povrchným stvárnením populárnych tém, ale zameriava sa skôr na šokujúce podrobnosti kombinované s vedeckou erudíciou a presnosťou. Ak k tomu pridáme príťažlivý jazyk a štýl, dostaneme jedinečnú publikáciu, ktorá sa číta jedným dychom.

  Kurlansky zachytáva jednotný duch univerzálneho protestu, ktorý sa zdvihol v roku 1968 prakticky na všetkých kontinentoch a prináša viaceré zaujímavé odhalenia aj o vtedajších udalostiach v Československu. Svoju tému nesleduje s prvoplánovým zaujatím politického kronikára, ale všíma si, že rok 1968 podmienili štyri historické činitele: hnutie za občianske práva (ktoré sa v tom čase javilo ako nové a originálne), špecifická generácia (ktorá sa cítila natoľko odlišná a odcudzená, že odmietla autoritu v akejkoľvek podobe), vojna vo Vietname (ktorú nenávidel celý svet, takže poslúžila ako dôvod vzbury aj všetkým rebelom) a napokon skutočnosť, že toto všetko sa udialo v okamihu, keď televízia už nebola novinkou, no ešte stále jej bolo cudzie dnešné cielené, zhustené a promptne servírované spravodajstvo. Mark Kurlansky analyzuje všetky spomínané faktory a ich úlohu v jedinečnom okamihu ľudských dejín, ktorý zrodil nový spôsob života i myslenia.

  Autor sa sám hlási ku generácii roku 1968 a priznáva, že je v istom zmysle predpojatý, lebo na vtedajších protestoch sa aktívne zúčastňoval. Do istej miery je jeho kniha aj osobným svedectvom, ako vzrušujúco prežívala vtedajšia mládež všetky dobové udalosti a zmeny. Napriek tomuto zaujatiu a práve preto je Kurlansky veľmi presvedčivý, keďže líči všetky detaily, zvláštnosti a príťažlivé momenty rôznych stránok života, ktoré vtedajšiu generáciu zasiahli. Zrodilo sa tak pravdepodobne najpresvedčivejšie dielo o roku, ktorý doslova a do písmena otriasol svetom.

Eduard Chmelár