Recenzia
Marta Fülöpová
04.03.2015

Ako prežiť dobu jedovú - Anna Strunecká

Vedci a doktori stoja i za ďalším projektom – populárno-náučnou knižnou sériou s názvom Doba jedová. V knižkách Doba jedová 1 a 2 upozorňujú predovšetkým na zdravotné riziká potravín. Sériu uzatvára publikácia Ako prežiť dobu jedovú (Príroda 2014, preklad Zora Špačková), v ktorej sa Anna Strunecká vracia k najdiskutovanejším témam, ako je očkovanie detí, ftaláty v plastoch, potravinové farbivá, glutamát sodný a rozširuje ich o ďalšie informácie. Uvedené látky sú pre ľudské zdravie veľmi nebezpečné a často sa prejavujú prostredníctvom tzv. kokteilového efektu – všetko „nezdravé“, čo zjeme, vypijeme či vdýchneme, sa v našom tele udržuje, spája a skôr či neskôr prejaví vo forme hormonálnej nerovnováhy, neurózy, nespavosti... Strunecká však prináša i nové témy, trebárs kapitolu O čom svedčí stolica? Pre niekoho téma úsmevná, no pravdou je, že stolica nám môže veľa napovedať o našom zdraví. Za každou kapitolou sa uvádza zoznam použitej literatúry a odkazy na užitočné webstránky, ako pokračovanie tohto sprievodcu pre zanietených čitateľov.