Recenzia
28.03.2011

Aktívne proti rakovine Nový pohľad na výživu Ako zastaviť rakovinový gén - Johannes F. Coy – Maren Franzová

Bratislava, Ikar 2010
Preklad Helena Galanová

Doktor Coy vyštudoval biológiu a získal rozsiahle odborné znalosti v oblastiach ľudskej genetiky a biochémie, čo však neovplyvnilo spôsob jeho stravovania. Všetko sa zmenilo až počas jeho pôsobenia v Nemeckom centre pre výskum rakoviny v Heidelbergu, keď objavil gén TKTL1, ktorý aktivizuje rakovinové bunky. Prišiel na to, že medzi rozširovaním rakovinových buniek a príjmom cukru v potravinách je spojitosť. Podľa vedca je gén TKTL1 v podstate motor chorobných zmien. Pohonnou hmotou je cukor. Ten v rakovinových bunkách naštartuje proces kvasenia, ktorý ničí okolité zdravé tkanivo a ochromuje imunitný systém. Rakovine potom nič nestojí v ceste a rozširuje sa po celom tele. Rakovinové bunky podľa vedca spotrebujú 20 až 30-krát viac cukru ako zdravé bunky. Ak však pacienti v strave obmedzia cukor, znefunkčnia aj gén zodpovedný za agresívne správanie rakoviny.

V knihe doktor Coy nielenže vysvetľuje mechanizmus pôsobenia tohto génu, ale tiež upozorňuje, že v boji proti rakovine sa ešte vždy podceňuje vplyv pravidelného športu a pohybu. Už tri 30-minútové intenzívne tréningy týždenne ako prevencia znížia riziko rakoviny na polovicu. Pacientom, ktorí majú za sebou operáciu, chemoterapiu či ožarovanie, sa odporúča denne venovať 45 minút intenzívnej telesnej aktivite s cieľom povzbudiť látkovú premenu a vyprázdniť zásoby glukózy v bunkách.

V kapitole Zdravá protirakovinová kuchyňa Dr. Coy uvádza zásady stravovacieho plánu a zoznamy potravín, ktoré sú zdraviu prospešné a ktorých sa, naopak, treba vyvarovať. Prináša tiež recepty zdravých jedál na celý deň.