Recenzia
13.11.2008

Čaj - Viola von Wachendorf - Pre gurmánov aj knižných labužníkov

Pre gurmánov aj knižných labužníkov

Viola von Wachendorf

Čaj

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2007

Preklad Jana Rajecová

História čaju, nápoja života, sa píše takmer päťtisíc rokov. O jeho pôvode rozpráva viacero legiend, najznámejšou z nich je legenda o čínskom cisárovi menom Šen Nung, ktorý pil iba prevarenú vodu. Jedného dňa vietor zavial tri lístky čajovníka do jeho šálky. Cisára zaujala zvláštna vôňa. Keď ochutnal zlatohnedú vodu, zistil, že má príjemnú, osviežujúcu chuť, a tak vznikol tento nápoj. Všetky druhy pravého čaju sa vyrábajú z jediného druhu rastliny Camellie sinensis – Čajovníka čínskeho. Rôznorodosť, pestrosť a aj rôzne stupne kvality čaju závisia od odrody čajovníka, prostredia, kde sa pestuje, kvality zberu a taktiež od postupov a dĺžky jednotlivých procesov spracovania čaju. Čajovník čínsky je vždyzelená, neopadávajúca rastlina. V prírode sa vyskytuje buď ako ker, alebo v podobe stromu. Rod Camellia pomenovali na počesť Jiřího Josefa Kamela (Camelius), brnenského rodáka, ktorý pôsobil ako misionár na Filipínach a v Číne. Bol zanieteným botanikom, prírodovedcom a šíriteľom kresťanstva.

Šálka dobrého čaju sa dá pripraviť rozličnými spôsobmi. Dôležitými ingredienciami sú okrem kvalitného čaju aj lahodná voda, pokoj a príjemné prostredie. Účinky čaju na ľudský organizmus sú mnohostranné. Čaj obsahuje takmer stotridsať chemických látok, z ktorých najvýznamnejšie sú triesloviny. Čajové triesloviny pôsobia protizápalovo, blahodárne ovplyvňujú tráviaci trakt, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky a liečia pri prechladnutiach. Pitie čaju pred tučným jedlom a po ňom zabraňuje zvyšovaniu tukotvorných lipidov, čo pôsobí ako prevencia infarktu, mŕtvice a trombózy. Vysoké percento selénu v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čajové polyfenoly zvyšujú počet bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutné v boji proti infekciám. Zelený čaj upravuje hyperfunkciu štítnej žľazy, posilňuje aj imunitný systém a má vplyv na dlhovekosť. V niekoľkých šálkach silného čaju je obsiahnutá denná dávka troch miligramov fluoridu, ktoré potrebujú zuby. Poznáme ho ako účinný prostriedok na znižovanie únavy a zvyšovanie telesnej a duševnej činnosti. Mnohí ho pijú predovšetkým pre jeho povzbudzujúce účinky na centrálny nervový systém.

                        Zuzana Černáková