Recenzia
07.05.2009

Culinaria Francie - André Dominé - Nielen chlebom je človek živý

Nielen chlebom je človek živý

André Dominé

Culinaria Francie

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2008

Preklad Dagmar Eisenmannová

S predstavou Francúzska sa nám spájajú okrem Paríža s Eiffelovou vežou a Louvrom aj syry, vína a iné delikatesy, ktorými sa krajina galského kohúta preslávila ako kulinárska veľmoc. Táto výpravná kniha s nádhernými fotografiami a lákavými receptami a textami popisujúcimi francúzsku kuchyňu a všetko, čo s ňou súvisí, prevedie čitateľa celým Francúzskom. Kniha sa zameriava len na niektoré produkty, ktoré zdôrazňujú cit, odborné vedomosti, skúsenosti a šikovnosť slávnych a menej slávnych šéfkuchárov a kuchárov vytvárajúcich majstrovské diela francúzskej kuchyne. Zastaví sa v každom regióne, nahliadne do histórie miestnej gastronómie ako aj zemepisných a prírodných podmienok, ktoré produktom neskôr použitých na prípravu miestnych jedál dávajú ich neopakovateľnú chuť. Francúzsko je domovom takých známych vín, ako je Champagne a Beaujolais a čitateľ sa v tomto kulinárskom sprievodcovi nielen dočíta o ich histórii, ale aj ako sa majú podávať. Kuchári či majitelia stravovacích zariadení, ale aj obyčajní ľudia tu majú silné povedomie o tradíciách a úžasnú predstavivosť. A tento kompletný kulinársky sprievodca je toho dôkazom.

–jl–