Recenzia
07.02.2008

Divina - Malé fígle pre rodinnú pohodu

Divina

Bratislava, Ikar 2007

Preklad Ľudmila Strukelyová

Skvelý spoločník pre všetkých labužníkov, ktorí obľubujú divinu, či už dávajú prednosť  sladkým, kyslým alebo slaným omáčkam, šalátom, rýchlym receptom alebo dlhšej náročnejšej príprave, ale o to veľkolepejšiemu výsledku. V úvode publikácie, v kapitole Praktické rady, nájdeme viaceré užitočné tipy a návody, ktoré nám pomôžu prácu s mäsom zjednodušiť a uľahčiť. Napríklad ako správne porciovať a odblaňovať divinu, ako bardírovať, aby sa nám mäso nevysušilo, rady ako špikovať alebo si pripraviť bujón či vývar, ktorý je nevyhnutnou súčasťou väčšiny receptov. Hlavná časť knihy sa delí na dve väčšie časti, ktoré sa osobitne venujú receptom zo srstnatej diviny a pernatej diviny. Nájdeme tu recepty na polievky, teriny, paštéty, klasické pečienky, drobnosti pre labužníkov či rýchle jedlá. Nechýbajú ani zaujímavé recepty s gaštanovým pyré, figami, medovníkmi, granátovým jablkom, mätou, palmovou či bazovou omáčkou a rôzne recepty na divinu „v župane“. Jedlá z diviny patria medzi exkluzívne pochúťky, neznamená to však, že sa hodia len na slávnostné príležitosti. Jednoduché drobnosti na zahryznutie si môžeme rýchlo pripraviť na panvici a neobvyklé chuťové kompozície môžu ozvláštniť aj bežný obed či večeru. Vďaka podrobnému pracovnému opisu sa môžu do prípravy chutnej diviny pustiť aj tí menej skúsení, či priam, ako sa v knihe spomína, úplní začiatočníci.

– mgb –