Recenzia
29.01.2009

Encyklopédia múčnikov. 1001 klasických receptov z celého sveta

Encyklopédia múčnikov

1001 klasických receptov z celého sveta

Bratislava, Kalligram 2008

Preklad Zdenka Hudáková

obálka

Gazdinky sa zhodnú na tom, že najlepšie kuchárske knihy sú tie, ktoré vám prácu pri sporáku uľahčia. Niekedy dobrou radou na celý život, inokedy zjednodušením mierok v receptoch. S oveľa väčšou chuťou sa dáme do pečenia, keď nemusíme vyťahovať váhu, ani špiniť odmerku. Pri väčšine z 1001 klasických receptov v tejto Encyklopédii múčnikov môžeme na váhu zabudnúť, stačí nám hrnček, aby sme si namerali potrebné množstvo múky, cukru , prípadne masla, a na meranie kypriaceho prášku či iných ingrediencií nám postačí lyžica alebo špička noža. Podľa náročnosti sú recepty odstupňované od 1 po 3, teda vopred sa môžete rozhodnúť, či sa do pečenia múčnika z najnáročnejšej kategórie máte pustiť, alebo si vyberiete jednoduchší. Múčniky sú rozdelené podľa toho, aké suroviny v nich prevládajú: maslové, z treného cesta, čokoládové, s čerstvým ovocím, snehové, syrové, ale aj podľa spôsobu prípravy: pečené a nepečené, ovocné, kysnuté. Čerešničiek na torte ponúka táto sladká kuchárska kniha viac ako dosť. Z jej tisícovej ponuky je naozaj ťažké si vybrať, preto si dajte pozor, aby ste sa nezapozerali do jej lákavých obrázkov, ktoré budú dráždiť vaše chuťové bunky, a rodina za sviatočným stolom sa nedočká dezertu. Ako sladké prekvapenie však môže splniť svoj účel medzi darčekmi pod stromčekom.

–báb–