Matthew Drennan
Grilujeme s Weberom
Bratislava, Ikar 2009
Preklad Iveta Ráchelová
Na obálke sa správne píše, že grilovanie je udalosť, pretože prostredníctvom dobrého jedla sa dá oslavovať aj vyriešiť spor – ako pridaná hodnota slúži vonkajšie prostredie, prírodná atmosféra, praskanie dreveného uhlia, dym a vône. Kniha ponúka niekoľko desiatok receptov, aby sa podobné udalosti završovali chutným sústom. Fotografie s naaranžovanými porciami alebo fragmentmi jedla sú také presvedčivé, že máte chuť pichnúť do strany vidličkou a ponúknuť sa. Každopádne je tu aj iná a zrejme úspešnejšia možnosť, ako si zobnúť: skúsiť to naozaj, povedzme vymeniť škvŕkanie v bruchu, za škvrčanie na rošte, prípadne rovno figu borovú za grilovanú (recept je na strane 149). Kvalita knihy sa ukazuje nielen pestrosťou receptov od predjedál až po múčniky, ale aj úvodnými kapitolami, ktoré aj rodeným negrilovačom jasne a rýchlo predvedú, aký gril použiť, ako a čo doňho naložiť, čím zapáliť a pritom nevzbĺknuť, aké nástroje použiť a nakoniec, ako sa pustiť do samotnej prípravy. Pri jednotlivých jedlách sa uvádzajú základné údaje o technike grilovania, palive, čase na prípravu a na grilovanie a počet porcií. Potom nasleduje zoznam potrebných potravín a bodový postup. Nájdete tu recepty podľa prípravy náročné i jednoduché, podľa financií drahé i lacné; určite si však z nich vyberiete tie, ktoré presne trafia vaše schopnosti, vašu peňaženku a čo je najdôležitejšie, vašu chuť.
-rm-