Recenzia
Lýdia Čelková
19.07.2011

Grilujeme s Weberom na drevenom uhlí - Jamie Purviance

Bratislava, Ikar 2011
Preklad Iveta Ráchelová

Tajomstvo a výhody dreveného uhlia a brikiet z dreveného uhlia prezrádza autor krok za krokom. Zoznamuje s metódami prípravy jedla na grile (na otočnej ihle, v košíku, grilovacej panvici). Desať kapitol prebúdza chuťové poháriky obrázkami jedla pripraveného na ohni. Na technickú prípravu grilovania nadväzuje príprava koreninových zmesí, marinád, omáčok, ktoré dodávajú grilovaným delikatesám neopakovateľnú chuť. Dôležité nie je len ich zloženie, ale aj čas marinovania jednotlivých druhov jedál. Vyše sto receptov obohatí vaše chuťové návyky o grilované jedlá zo zeleniny, mäsové predkrmy, dokonca údené orechy. Autor spracoval recepty z hovädzieho a jahňacieho mäsa (aj hamburgery, celý rad steakov), bravčového mäsa (klobásové špízy, filety, rebierka vcelku, šunka), hydiny (morka vcelku, kura na pivovej plechovke), rýb a príloh k jedlám (grilované kukuričné klasy, cibuľky, artičoky, zemiaky, mrkva, tekvica). Ak si neviete predstaviť grilované dezerty, tak autor vás naučí pripravovať banány grilované v šupke, broskyne, jablká a pod. Dôležitou kapitolou knihy sú praktické skúsenosti s grilovaním mäsa, rýb, zeleniny, s prípravou jednotlivých druhou potravín, skúškou upečenia i časom a teplotou grilovania. Záverečnou časťou knihy sú bezpečnostné pokyny pri grilovaní, prehľad možných nebezpečenstiev a užitočné rady i triky. Z knihy doslova cítiť vôňu grilovaného jedla, horiaceho dreveného uhlia i dym a dýcha z nej priam letná pohoda. Užite si ju a dobrú chuť.