Recenzia
27.05.2008

Král sýrů. Kráľovské recepty alebo ako sa varí v kráľovskej kuchyni - Byť sám sebe lekárom

Král sýrů. Kráľovské recepty alebo ako sa varí v kráľovskej kuchyni.

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2007

Recepty pripravil Jozef Rybár

Camembert, Hermelín, Encián, Plesnivec, veľmi podobné a všeobecne známe syry. Keďže názov Camembert je chránený patentom, český variant tohto syru dostal meno Hermelín. Slovenské syry typu Camembert sú zase Encián a Plesnivec. Syr Camembert sa objavil roku 1761 v Paríži; pripravila ho normandská farmárka Marie Harel v mestečku Camembert. Traduje sa, že vraj zabudla v pivnici syr a neskôr ho našla obrastený plesňou. Povedala si, že ho vyhodí, no najskôr ho ochutnala. Tak sa zrodil tento chutný mäkký plesnivý syr. Hermelín dostal názov podľa bielej plesne pripomínajúcej kožušinu hranostaja. Kniha ponúka zaujímavé a originálne možnosti prípravy a úpravy tohto syra, klasické aj odvážnejšie, vždy však zaručene dobré. Nakladaný, vyprážaný, v kombinácii s mandľami, plnený a dokonca aj nasladko. Na tieto a ešte mnohé spôsoby si môžeme pochutnať na všetkých druhoch hermelínu.

            A nakoniec malá zaujímavosť. Práve náš slovenský Encián nedávno získal bronzovú medailu v kategórii camemberských syrov na šiestom ročníku festivalu syrov Käsiade,            v Hopfgartene pri Innsbrucku. Úspešne obstál aj medzi svetovými lídrami vo výrobe syrov camemberského typu, akými sú napríklad syrári z Francúzska, Švajčiarska či Rakúska. A pre milovníkov tohto syru ešte jedna novinka. Čoskoro by sa mala u nás objaviť aj dvojplesňová variácia Enciánu, v kombinácii modrej a bielej plesne na povrchu.

–mgb–