Recenzia
29.09.2008

Na mŕtvom bode - Dick Francis a Felix Francis

Dick Francis a Felix Francis

Na mŕtvom bode

Bratislava, Slovenský spisovateľ 2008

Preklad Veronika Redererová

Spoluautorom 87-ročného bývalého džokeja, rovnako ako už niekoľkokrát predtým, sa stal mladší z jeho dvoch synov Felix.

Max Moreton je so svojím životom maximálne spokojný. Je spolumajiteľom vychýrenej reštaurácie. Počas gala večere usporiadanej na počesť renomovaných dostihov sa však viacero hostí vrátane neho priotrávi jedlom. Max sa snaží zažehnať blížiacu sa katastrofu ohrozujúcu dobré meno jeho kuchyne. Čo však znamená pár priotrávených hostí v porovnaní s bombovým útokom, ktorý nasleduje deň po večeri a pripraví o život niekoľko hostí vrátane Maxovej zamestnankyne? Max unikne smrti len zázrakom. Zúfalý šéfkuchár a majiteľ reštaurácie v jednej osobe nemá ani poňatia, kto by za útokmi mohol stáť. Jedna z priotrávených obetí dokonca podáva žalobu na jeho spoločnosť. Pri čítaní tohto zložitého prípadu si budete istí, že Felix Francis je profesionálny alebo amatérsky kuchár a presvedčil svojho otca, aby dostihové prostredie odsunul trochu do úzadia. Omyl, priatelia. Felix je bývalý kuchár asi ako ja dostihový džokej. Svoju kariéru začal ako učiteľ fyziky, pričom svojmu otcovi niekoľkokrát pomáhal pri písaní detektívok. Jednoducho sa spoločne rozhodli, že nás pozvú na exkurziu do sveta dokonalých chutí a vôní. Priznám sa, že sa mi Felixov vplyv páči nielen preto, ale aj tempo je svižnejšie, dialógy živšie. Bon appétit!

–vr–