Recenzia
29.01.2009

Varenie. Perfektná kulinárska príručka - Lioba Waleczek

Lioba Waleczek

Varenie. Perfektná kulinárska príručka

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2008

Preklad Daniela Marsinová, Zuzana Šeršeňová, Oľga Škodáčková, Ivan Štefánek

Kuchárske umenie síce nikdy nepoznalo zemepisné hranice, napriek tomu sú v súčasnosti suroviny a lahôdky z celého sveta oveľa dostupnejšie. Táto kniha je užitočnou pomôckou pri orientovaní sa v neprebernej ponuke surovín, prezradí niečo o histórii a spôsobe výroby regionálnych špecialít, naučí nás rozoznávať ukazovatele kvality jednotlivých produktov aj to, čoho sa treba pri ich nakupovaní vyvarovať. Dočítame sa, ako sa vyrába parmská šunka a porozumieme, čo znamená údaj na syroch „tuk v sušine“. Okrem týchto základných informácií o pôvode, použití a príprave jednotlivých surovín sa v nej nachádzajú aj recepty bohato ilustrované fotografiami.

Kniha je rozdelená do kapitol, v ktorých sa venuje jednotlivým potravinám a nápojom: zelenine, obilninám a cestovinám či koreninám. Vďaka moderným chladiarenským technológiám sú dnes čerstvé ryby a dary mora dostupné aj vo vnútrozemí, a tak celá kapitola je venovaná tejto súčasti ľudskej potravy, bohatej na vitamíny, minerálne látky a bielkoviny. Mäsu, hydine a mäsovým výrobkom autorka vyčlenila tri kapitoly. V kapitole o syroch sa čitatelia dočítajú o výrobe jednotlivých druhov syra, tejto najstaršej, najvýživnejšej a najchutnejšej potravine. Záver knihy patrí nápojom. V nich sa čitateľ viac dozvie o spôsoboch prípravy čaju a kávy a v kapitole o víne a šampanskom sa dočíta o vínach vyrábaných v jednotlivých krajinách. Kapitola o liehovinách uzatvára túto knihu, ktorá je viac než len „kuchárkou“.

–jl–