Zdenka Horecká – Vladimír Horecký
Veľká kuchárska kniha. Varenie a pečenie
Žilina, Knižné centrum 2006
Autori sa sústreďujú na stredoeurópske recepty slovenskej a českej kuchyne. Tak ako sa zblížili naše kultúry, tak sa zblížili a zmiešali aj naše národné kuchyne, a preto je ťažké identifikovať, z ktorej krajiny recept pôvodne pochádza. Kto má rád dobré klasické jedlo, určite si z týchto receptov vyberie. Možno podľa nich variť nielen chutne, ale zároveň aj zdravo. Studené a teplé predjedlá, nátierky, polievky, recepty z mäsa – zaujímavé sú napríklad recepty na prípravu jedál z diviny a vnútorností, prívarky, omáčky, šaláty, jedlá zo zemiakov, cestovín, húb a zeleniny – a to všetko v duchu a tradícií slovenskej a českej kuchyne. Časť knihy je venovaná pečeniu zákuskov, koláčov, rolád či tort, nielen sladkým ako by sme si mohli myslieť, ale aj slaným; zaujímavo vyzerá napríklad slaná palacinková torta alebo špenátový koláč. A tí, ktorým pečenie veľmi nesedí, ocenia recepty na nepečené múčniky a krémy.
–mgb–