Renato Magát | Antónia Mačingová | Diana Uríčková a Miroslav Karpaty | Igor Bukovský

Štyrom autorom nových publikácií a odborníkom na zdravú výživu sme položili otázku, aký je podľa nich ideálny koncept zdravého stravovania.

Diana Uríčková (1977) sa téme stravovania venuje intenzívne kvôli profesii manažérky aj z osobného záujmu.

Miroslav Karpaty (1979) sa štúdiu odborných zdrojov o ľudskom metabolizme venuje vyše desať rokov, zhrnul ich v knihe Moderné paleo (Ikar).


Kniha Moderné paleo vysvetľuje, ako funguje ľudský metabolizmus. Základom jedálneho lístka je zelenina, živočíšne tuky a bielkoviny, v menšej miere ovocie, orechy a fermentované mliečne výrobky. Väčšina z nás je zvyknutá prijímať najvýznamnejšiu časť energie zo sacharidov. V knihe vysvetľujeme výhody tukového metabolizmu oproti sacharidovému(udržanie hmotnosti, pocit zasýtenia, vplyv na imunitu, chuťové vlastnosti...). Príjem energie z tukov je jedným z princípov moderného paleo. Ďalším je výrazné obmedzenie až vylúčenie technologicky spracovaných potravín a polotovarov, potravín s vysokým obsahom cukrov, škrobov a problematických látok.

Okrem mnohých zdravotných benefitov si priaznivci paleo stravy pochvaľujú jej skvelú chuť, zjednodušené nakupovanie a tiež to, že sa už nemusia jedlom toľko zaoberať a počítať kalórie. Zasýti totiž skôr, než sa dokážete prejesť, nespôsobuje výrazné výkyvy hladiny krvnej glukózy, to znamená, že sa mení aj vnímanie hladu. Zároveň má nepopierateľne pozitívny vplyv na kvalitu zubov a pleti. Zo skúseností vyplýva, že ľudia, ktorí sa začnú takto stravovať, sa k tejto strave vždy radi vracajú, napríklad aj po tom, ako urobia pár výnimiek (na dovolenkách, oslavách a pod.). Za najväčšiu nevýhodu ľudia zo začiatku považujú to, že sa vzdajú sladkostí, čipsov a iných „junk food“ potra vín. Pri obmedzení sacharidov sa však menia aj chute, a preto je oveľa ľahšie „vzdať“ sa predtým obľúbených zákuskov.

Kniha vychádza z niekoľkoročnej analytickej práce a stojí na  poznatkoch zo zahraničných odborných zdrojov, prieskumov, klinických štúdií a globálnych výskumov. Recepty tvoríme my a komunita našich priaznivcov na webe a sociálnych sieťach. Paleo je gurmánska strava, jednoduchá na prípravu a takmer každý bežný recept je možné prispôsobiť tak, aby bol v súlade s jej princípmi. Koncom roka by mala vyjsť kniha Moderné paleo recepty.

Najdôležitejšie je, aby mal každý možnosť na základe faktov a odbornej argumentácie rozhodnúť sa, ako sa bude stravovať. Aj preto ponúkame čitateľom návod na domáci potravinový test, ktorý do veľkej miery odhalí, ako v skutočnosti vaše telo vníma konkrétnu potravinu.