Renato Magát | Antónia Mačingová | Diana Uríčková a Miroslav Karpaty | Igor Bukovský

Štyrom autorom nových publikácií a odborníkom na zdravú výživu sme položili otázku, aký je podľa nich ideálny koncept zdravého stravovania.

Lekár Igor Bukovský (1966) sa štúdiom výživy zaoberá od roku 1989, je autorom viacerých publikácií. Najnovšou je Návod na prežitie pre ženu (Ambulancia klinickej výživy).


Moja kniha Návod na prežitie pre ženu nie je založená na žiadnom módnom trende či populárnej vlne internetových informácií. Nevychádza ani z mojich ilúzií či osobnej skúsenosti, o ktorej by som chcel presviedčať celý svet. Inšpiráciu na knihy čerpám z môjho 30-ročného štúdia, spoľahlivých odborných zdrojov a dlhoročnej praxe. Som členom Americkej akadémie pre výživu a dietetiku, absolvoval som množstvo rôznych kongresov a seminárov o výžive aj niekoľko študijných pobytovv zahraničí. Stále študujem a pripravujem rôzne nové projekty. A myslím, že mám najväčšiu a najaktuálnejšiu knižnicu odbornej literatúry o výžive na Slovensku – veď ju budujem a aktualizujem vyše 20 rokov.

Nie som jediný a necítim sa ani najmúdrejší, ani neomylný. To, čo robím, ma však neskutočne baví a snažím sa všetko robiť najlepšie, ako dokážem. Moji klienti a čitatelia vedia, že nezavádzam a že sa nedám kúpiť – 25 rokov je už dosť dlhá doba na to, aby zistili, kto som a ako pracujem. Informácie, s ktorými narábam, sú síce limitované naším súčasným poznaním, ale dávam si záležať, aby boli overené a dôveryhodné.

To, čo ponúkam, je realistický spôsob stravovania a úpravy života, ktorý je veľmi flexibilný – každý človek si ho môže nastaviť podľa svojich možností a motivácie. Nevnucujem, nezakazujem a nevyhrážam sa. Naopak, už roky vyzývam ľudí, aby boli kritickí a opatrní voči informáciám, ktoré prijímajú. (Aj tie odo mňa si, prosím, posúďte svojím vlastným rozumom – až potom sa rozhodnite, či ich prijmete.) A snažím sa prinášať zaujímavé novinky aj kontroverzné témy, ale nie za každú cenu. V tom všetkom sú ukryté výhody aj nevýhody mojich kníh.

Cítim sa momentálne dosť unavený a „vypísaný“, ale tento rok mám v pláne ešte jednu knihu: k 10. výročiu mojej Ambulancie klinickej výživy sa chcem podeliť o to najlepšie, čo sme s našimi klientmi objavili a zažili pri chudnutí.