Druhým štipendistom je Jakub Juhás

Slovenské literárne centrum spolu s Nadáciou Tatra banky a kníhkupectvami Artforum a Martinus vyhlásilo v septembri minulého roka výzvu určenú mladým autorkám a autorom do 35 rokov. Išlo o druhý ročník štipendijného programu, v ktorom sa mladým spisovateľom a spisovateľkám umožní venovať sa písaniu a vlastnej tvorbe naplno počas celého roka.

Do druhého ročníka sa prihlásilo 9 autorov a autoriek. Kvalita prihlásených uchádzačov a uchádzačiek nastavila latku vysoko a porota v zložení Pavel Sibyla, Mária Ferenčuhová, Anna Ostrihoňová, Nikola Kochová a Martin Makara stála pred neľahkou úlohou vybrať z nich iba jedného človeka. Nakoniec sa po dvoch výberových kolách zhodli na Jakubovi Juhásovi.

Jakub Juhás (1990) je kurátor v bratislavskom kultúrnom priestore LOM, ktorý sa zameriava na súčasné podoby zvukového umenia a akustickej ekológie. Vedie experimentálne hudobné vydavateľstvo mappa. Medzi aktivity vydavateľstva spadá tiež kurátorovanie koncertov, inštalácií, rezidencií a workshopov. Knižne debutoval v roku 2016 prózou Novoročný výstup na Jaseninu, s ktorou sa dostal do desiatky ceny Anasoft litera a získal za ňu Cenu Jána Johanidesa pre mladého autora. Texty o zvukovom umení publikoval v rôznych kultúrnych a hudobných magazínoch. V pražskom vydavateľstve Rubato vyšla aj jeho druhá kniha s názvom PS, s ktorou sa opätovne ocitol v desiatke ceny Anasoft litera.

Štipendium je určené mladým talentovaným autorom a autorkám prózy či poézie, ktorí majú predpoklady a chuť výraznejšie sa presadiť nielen na slovenskej, ale aj na zahraničnej literárnej scéne. V rámci neho tento rok autor získa okrem zaujímavej finančnej podpory aj mesačný rezidenčný pobyt, pravidelné konzultácie s redaktorom či redaktorkou, vystúpenia na dvoch verejných podujatiach určené na prezentáciu vlastnej literárnej tvorby, preklad ukážok do cudzích jazykov a ďalšie.

Informácie o štipendiu a podmienky prihlásenia sa nájdete tu.

Prvom štipendistkou bola Alena Sabuchová, ktorá so svojou knihou Šeptuchy získala ocenenie Anasoft litera v roku 2020. V súčasnosti pracuje na novej knihe, ktorá by mala vyjsť v priebehu tohto roka.