Filozofi v Novembri išli na dračku, duch Novembra sa na chvíľu vrátil

V predvečer výročia Nežnej revolúcie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského na Gondovej ulici v Bratislave uviedli publikáciu s názvom Filozofi v Novembri. Vydala ju Univerzita Komenského a zostavil ju literárny kritik, vedec a pedagóg, profesor Valér Mikula. Ako povedal, na žiadnej svojej knihe sa nenadrel toľko, ako na tejto. Bol totiž nielen zostavovateľom zborníka, ale aj redaktorom, prispievateľom, zalamovačom, bol tým, kto knihu priniesol z tlačiarne a napokon ju možno bude aj predávať. Ak ešte bude čo, lebo po prezentácii sa takmer rozchytala.

Nešlo o obyčajný krst knihy, aký je dnes hocikde každý druhý deň, a knihu ničím bizarným nepolievala ani neposýpala žiadna celebrita. Uviedli ju profesor Mikula a prodekan Filozofickej fakulty profesor Martin Slobodník.

Do miestnosti číslo 236 sa na chvíľu vrátila atmosféra Novembra '89. Zaplnila sa do posledného miesta, z chodby dokonca museli priniesť lavičku. Prišiel aj líder Novembra Ján Budaj a viacerí aktéri revolučných dní, bývalí študenti žurnalistiky, dnešní novinári a hovorcovia, prekladateľka z Bruselu, sociológovia a sociologičky, historici a historičky – nechýbali napríklad profesorka Soňa Szomolányi či Vladimír Krivý alebo starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík. Spomínali sa aj novembroví študenti, ktorí už dnes nie sú medzi nami, len nedávno mala pohreb Katka Benková. Vystúpila napríklad Dagmar Füleová, v novembri '89 tiež študentka žurnalistiky, sestra Sveťa Bombíka, ktorý bol známou tvárou študentského hnutia. Povedala, že jej brat by dnes určite chcel veci posunúť dopredu a urobiť niečo preto, aby sme žili lepšie, prečítala preto text listu adresovaného dnešným študentom, organizátorom protikorupčných pochodov, pod ktorý sa prítomní mohli podpísať. Jeden z generácie dnešných študentov sa študentom z Novembra '89 poďakoval. Vystúpila aj mama Sveťa Bombíka. Hovorila o tom, ako sa o syna a o dcéru bála, po rôznych čudných telefonátoch, a dnes sa bojí o svojho vnuka, ktorý práve dnes ráno prehovoril v rozhlase a tiež sa angažuje za spoločenské zmeny. Vystúpenia sprevádzali emócie, nemožno sa čudovať, že sa viacerým rečníkom zachvel hlas a objavili sa slzy v očiach. Krsty kníh bývajú rôzne, tento môže dostať prívlastok dojímavý. Ani Valér Mikula voči pátosu nič nenamietal, pretože tentoraz je podľa neho na mieste.

Odznelo veľa príhod a spomienok o tom, ako sa konšpiračne organizovali prvé študentské mítingy, ako sa v kuchyni Bombíkovcov rodil študentský časopis Zmena, o tom, ako sa sociológovia vrátane Sone Szomolányi angažovali za prepustenie Bratislavskej päťky na slobodu. Takmer každý diskutér začínal svoj príhovor ďakovaním profesorovi Valérovi Mikulovi, ktorý sa pri 20. výročí revolúcie podujal publikáciu o Novembri zostaviť. Práca na nej trvala teda takmer sedem rokov. Obsahuje prehľad revolučných udalostí, ich obraz v dobovej tlači, prevzaté rozhovory s aktérmi revolúcie, zápisy zo súkromných denníkov, prepisy audiozáznamov z mítingov od Tomáša Hrivnáka, aj príspevky napísané špeciálne pre tento zborník, a množstvo fotografií mapujúcich vtedajšie dianie na pôde Filozofickej fakulty. Keď už niekoľký z rečníkov zostavovateľovi ďakoval, a zároveň sa ospravedlnil, že rozširuje rady ďakujúcich, Mikula zareagoval: „Ďakujem, už som si zvykol.“ K Novembru '89 patrili nielen strach, nadšenie a odhodlanie, ale predovšetkým humor – bol preto prítomný aj na tomto spomienkovom večeri.

Ako napísal v úvodnom slove zborníka zostavovateľ, v novembrových dňoch sme boli „akosi viac ľuďmi, než kedykoľvek predtým (a možno i potom)“. Každé pripamätanie Novembra je preto podľa neho povzbudením k človečenskosti. Na Gondovej akoby sme sa na chvíľu vrátili 28 rokov dozadu.

Iris Kopcsayová