Mobilis štvrtý, zamilovaný...

Kultúrne ostrovy pomaličky pribúdajú. Banská Bystrica. Bardejov. Žilina. Trnava. Prešov. A tak ďalej. A aj Liptovský Mikuláš. Je to ako svetelná retiazka, malé plamienky žiaria na inak tmavej mape krajiny a ako každé svetlo, aj ony v nás vzbudzujú nádej. Pátos je na mieste, pretože kultúrne centrá – akým je aj liptovskomikulášska Diera do sveta – držia túto našu vratkú loďku ešte stále ako-tak nad hladinou.
 
V Mikuláši sa za tri roky fungovania Diery do sveta podarilo zorganizovať viac ako 400 kultúrnych podujatí od čítačiek, koncertov, divadelných predstavení či výstav, až po rôzne diskusie, workshopy a burzy kníh. V neposlednom rade však musíme spomenúť festival literatúry a súčasného umenia Mobilis, okolo ktorého Diera do sveta vyrástla. Alebo naopak? Koncom októbra sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnil už jeho štvrtý ročník.

V roku 2017 sa festival Mobilis niesol v duchu témy „Lovestory“. Slovo láska sa teda počas štyroch dní festivalu skloňovalo a ohýbalo vo všetkých možných tvaroch, a nahliadlo sa naň z najrôznejších strán. Aké chemické procesy v tele vyvoláva láska a zamilovanosť objasnil vo svojej prednáške chemik Peter Szolcsányi, ako vyzerá láska na filmovom plátne porozprával Peter Konečný, o láske debatoval aj psychiater Péter Hunčík či filozof Matúš Porubjak. Láska sa skloňovala v divadelných predstaveniach divadla SkRAT (Extrakty a náhrady), scénickom čítaní súboru Gasparego (R. Barthes: Fragmenty milostného diskurzu) i na večerných koncertoch, najmä v sobotu v noci s Archívnym chlapcom.
 
Milostné témy v literatúre
Láska sa však skloňovala aj v literárnych debatách. Poľský reportér Wojciech Górecki, ktorému v roku 2017 vyšla vo Vydavateľstve Absynt kniha Planéta Kaukaz, priznal, že región stiesnený medzi Čiernym a Kaspickým morom je jeho skutočnou láskou. A je to láska, ktorej je verný. O Kaukaze napísal tri vynikajúce reportážne knihy a v Liptovskom Mikuláši ocenil najmä mimoriadny záujem publika (hojný počet i aktívnu účasť na debate).

V nedeľu o láske diskutovali (a čítali) prozaička Jana Beňová i básnik a literárny vedec Michal Habaj. V debate s básnikom Petrom Cibom rozprávali o výskyte milostných tém nielen vo svojej vlastnej tvorbe, ale aj v modernej slovenskej literatúre.
 
Vďaka Laučíkovi
Festival Mobilis vyrástol. Diera do sveta mu je už trochu primalá a rozbehol sa do celého okresného mestečka. Celkom na konci som Jane Beňovej povedal: „Chvalabohu, že v tom Mikuláši máme čosi také, ako Diera do sveta a Mobilis.“ Prikývla a dodala: „Je mi úplne jasné, že toto všetko tu zasial Ivan Laučík.“ Organizátori to aj potvrdili vo festivalovom bulletine. Úvodný text sa končí slovami: „Tak sa nepriamo okľukou opäť vraciame k manifestu Osamelých bežcov a voláme po návrate dobrých anjelov do našich hláv a citov.“

Oživovanie jánošíkovskej tradície, zemiakové a zabíjačkové slávnosti, mikulášsko-čínske jarmoky, termálne šmykľavky a lyžovačka na spôsob J&T. Veľa by sme toho bez Diery do sveta a festivalu Mobilis v Mikuláši nemali. „Ach, Liptov...“ povzdychol by si (opäť) Ivan Laučík.
 
Ján Púček