O knihe Jánošík II.

Prinášame vám pohľad študentky z Gymnázia Jána Hollého v Trnave na Cenu René - Anasoft litera gymnazistov 2020

Môj osobný pohľad študentky gymnázia na nominované knihy na cenu René
Som študentkou bilingválneho gymnázia Jána Hollého v Trnave. Naše gymnázium sa ako jedno z niekoľkých slovenských gymnázií zapojilo do tohto krásneho projektu a do školy nám prišlo 5 knižných titulov, ktoré boli vybrané ako nominanti ceny René. Naša pani profesorka, PaedDr. Mariana Pavelková, ktorá má túto súťaž na našej škole na starosti, nás, ktorí sme dané tituly čítali, vyzvala, aby sme povedali svoj názor na to, ktorá kniha by to podľa nás mala vyhrať a prečo. Toto je moja odpoveď: ,,Reagujem na ďalšie "výzvy":napísať, ktorá kniha by podľa mňa mala vyhrať a s ktorým autorom/autorkou by som chcela mať besedu. Prečítala som zatiaľ 3 tituly (Čepiec, Jánošík, Ostrov), takže usudzujem len na základe prečítaného. Kniha, ktorá ma najviac zaujala, je Jánošík od Mariany Čengel Solčanskej.

Dielo je obsiahle a objavuje sa tam mnoho postáv. Dej je pomerne komplikovaný, vychádzajúc z toho, že dielo zachytáva celý Jánošíkov život a taktiež iné udalosti. Musím povedať, že niektoré pasáže sa nečítali ľahko, nakoľko isté scény boli veľmi podrobne, až brutálne opísané, ako napríklad bitky alebo znásilnenia. Vďaka tomu si však čitateľ dokáže lepšie predstaviť danú dobu a jej praktiky. Práve to sa mi na knižnom titule najviac páčilo. Samozrejme, ide o fikciu, ale autorka tak detailne a z môjho pohľadu dôveryhodne opísala jednotlivé scény a neľahký život v onej dobe, až som nadobudla pocit, že sa to tak skutočne mohlo stať. Príbeh mal hlavu aj pätu, páčil sa mi výber slov, ktorý použila. S určitosťou môžem povedať, že dokonca pár mesiacov po prečítaní, si približne pamätám osnovu deja i niektorých protagonistov. To je v mojom ponímaní znak toho, že kniha bola dobrá. To, že si čitateľ občas spomenie na dielo, ktoré kedysi čítal a že s ním natoľko zarezonovala. Z tejto knihy som si odniesla viacero vecí. Tak napríklad, môj pohľad na Jánošíka sa dramaticky zmenil. Z ľudového hrdinu sa stal chladnokrvný vrah, lupič a násilník. Ani náznak toho, že bohatým bral a chudobným dával. Aby som to zhrnula, túto knihu by som si prečítala, aj keby nebola medzi nominantmi súťaže. Z môjho rozprávania teda logicky vyplýva, že na našu besedu by som pozvala spisovateľku Marianu Čengel Sočanskú."

Verím, že sa moja správa dá považovať za pozitívny feedback na originálny nápad tejto súťaže, ako aj na zaujímavý výber tohtoročných knižných nominantov.

S pozdravom a s prianím ďalších spokojných čitateľov, a inšpirovaných spisovateľov

Tatiana Žáková,
Gymnázium Jána Hollého v Trnave