Odišiel mág rozprávkovej svätej trojice

Moderná autorská rozprávka vo vzácnej trojjedinej podobe stratila svojho kormidelníka.  

Kniha, rozhlas a divadlo – najdôležitejšie kúzelnícke rekvizity Jána Uličianskeho desaťročia rozosmievali deti, prinášali im lásku, porozumenie a úprimné priateľstvo, aby ani jedno z nich v tomto začarovanom svete nezostalo samo.

V jednom zo svojich rozhovorov povedal: „Sme iba tým, čo môžeme darovať.“ A tých obdarovaných sa v Jankovom živote nedá spočítať. Všetci sa zmestili do jeho srdca a dodnes sa s ním držia za ruky.

Roky rozsvecoval časopis Slniečko a ešte čerstvo voňajúce rozhlasové rozprávky putovali rovno na jeho stránky a odtiaľ do ďalšej a ďalšej rozprávkovej knižky.  Adelka Zvončeková,  pán Áčik i pán Nápad, zázračná vychovávateľka Ema, Analfabeta Negramotná, škriatok Breptík, Trpaslíci, ale aj veverička Veronka, kocúr Leonardo a  Líza, mačka z Trojice osireli. Ale nie tak celkom. Už dávno si ich osvojili deti aj dospelí, ktorí v sebe nosia Čarovného chlapca či Malú princeznú.

                                                                                                                                  

Ďakujeme, Janko

 

Ján ULIČIANSKY  (29. 10. 1955 – 3. 5. 2024)

spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a vysokoškolský pedagóg

Absolvoval štúdium réžie a dramaturgie na Bábkarskej katedre Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení v Prahe. Ako režisér pracoval v Bábkovom divadle v Košiciach, v rokoch 1988 – 2008 bol šéfdramaturgom hlavnej redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase v Bratislave a zakladateľom festivalu rozhlasovej tvorby pre deti Zázračný oriešok. Dlhé roky bol prezidentom slovenskej sekcie IBBY. Od roku 1991 pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, profesor na Divadelnej fakulte VŠMU.

Vo svojej literárnej tvorbe sa venoval predovšetkým detskému čitateľovi, divákovi a poslucháčovi. Je autorom mnohých rozprávkových kníh pre deti - Adelka Zvončeková (1981), Nedeľa (1987), Snehuliacke ostrovy (1990), Máme Emu (1993), Veverička Veronka (1996), Drak Plamienok (2000), Pán Prváčik (2002), Podivuhodné príbehy siedmich morí (2003),Čarovný chlapec (2005), Kocúr na kolieskových korčuliach (2006), Štyria škriatkovia a víla (2009), Malá princezná (2009), Tri hádanky o bábkovom divadle (2010), Analfabeta Negramotná (2011), Leonardo, kocúr z ulice (2013), Líza, mačka z Trojice (2019), Pán Nápad zachraňuje svet (2021).

Svoje rozprávky písal a upravoval  aj pre rozhlas (Tik Tak, Golego, Peter Kľúčik, Čarovná chvíľa, Oriešková rozprávka...) a bábkové divadlá (Čáry máry fuk, Bohatier Kremienok, Veveričky, Panáčik) a televíziu (seriály Snehuliacke rozprávky, Máme Emu, Hrdinovia siedmich morí). Pre rozhlas zdramatizoval aj svetovú klasiku ako Peter Pan či Malá morská víla. Jeho posledným rozprávkovým hrdinom je rozhlasový Škriatok Breptík, ktorý je maskotom rádio Junior. Bol erbovým autorom časopisu Slniečko.

Do slovenskej dramatickej tvorby sa zapísal aj ako autor hier pre dospelých – divadelnou hrou Alergia a televíznou inscenáciou Obrus s monogramom. Viaceré jeho knihy pre deti boli preložené do češtiny, francúzštiny, litovčiny, ruštiny, nemčiny, angličtiny a taliančiny. Je autorom námetu a kreatívnym producentom detského zábavno-vzdelávacieho programu Trpaslíci, vysielaného v RTVS.

Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení – v roku 2010 bol nominovaný na Cenu Hansa Christiana Andersena, je držiteľom Čestnej listiny IBBY za knihu Pán Prváčik i najvyššieho slovenského ocenenia tvorcov pre deti - Ceny Trojruža. V roku 2016 mu bola udelená Cena Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby.

  • Odišiel mág rozprávkovej svätej trojice - 0