Podcast Knižná revue: Za každým úspešným mužom stojí žena. Básnik Ján Smrek nebol výnimkou

Ján Smrek sa vo vojnových rokoch rozhodol vydávať sériu kníh s kvalitnou úpravou i obsahom. Nazval ju „Komorná knižnica“. 

Mala prezentovať to najlepšie z pôvodnej a prekladovej tvorby. Knihy oku i srdcu lahodiace dosiahli úspech. Knižná séria zarezonovala tak silno, že prekonala samotného tvorcu, našla svojich nasledovateľov a stala sa predmetom záujmu knihomoľov i zberateľov.

Moderátor Daniel Domorák si do najnovšej epoizódy podcastu Knižná revue zavolal kultúrnu historičku Moniku Kaprálikovú. Je autorkou novej publikácie „Komorne o Komornej knižnici Jána Smreka.“ Kniha opisuje zákulisie vydavateľskej práce. Hoci je plná faktov, je písaná príbehovo a cítiť z nej osobné trápenia poeta. Publikácia obsahuje aj nové skutočnosti, ktorým predchádzal autorkin výskum.

K pamätiam Jána Smreka „Poézia moja láska“ sa respondentka podcastu dostala počas štúdia na vysokej škole a odvtedy v ňom hľadá človeka z mäsa a kostí. Prebádala archívy, staré časopisy a skúmala jeho život i tvorbu. Monika Kapráliková píše o básnikovi rovnako oduševnene ako o ňom hovorí. V podcaste poodhalila aj básnikov vzťah k jeho manželke Blanke. „Jej podiel na jeho tvorbe dnes ešte nie je docenený ani zdokumentovaný,“ zdôraznila.

Z rozhovoru sa dozviete aj o tom, ako básnik propagoval slovenskú literatúru v zahraničí, či bol workoholikom a ako je možné, že zo Zborníka mladej slovenskej literatúry, ktorý pripravil, sa predalo viac ako dvanásťtisíc kusov.