Študenti sedemnástich slovenských gymnázií a stredných škôl sa stretli 1.12. o 15:00 v Novej Cvernovke, kde debatovali o knihách, ktoré boli nominované na cenu René 2018: Ďalej na Západ sa dá ísť len na Východ Maroša Hečka, Tisícročná žena Ľuby Lesnej, Ruzká klazika Daniela Majlinga, Čierny zošit Richarda Pupalu, Muž z jamy,deti z lásky Vandy Rozenbergovej. Po búrlivej a podnetnej besede mnohí z nich menili názory, s ktorými na diskusiu prišli ako zástupcovia svojich škôl. V tajnom hlasovaní ocenili študenti zbierku poviedok Ruzká klazika. Meno autora aj knihy zostalo tajomstvom až do 19:00, kedy sa v rámci literárneho festivalu Autoriáda uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov. Moderoval ho komik Jakub Lužina a hudobným hosťom bol Bene. Moderátor na pódiu vyspovedal troch autorov, Vanda Rozenbergová a Ľuba Lesná sa ospravedlnili. V programe vystúpila aj riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, zástupkyňa Anasoft litera Simona Fochlerová a koordinátorka Ceny René Soňa Uriková, ktoré oboznámili prítomných divákov s princípmi súťaže, s úskaliami aj radosťami, ktoré so sebou tento ročník priniesol. Zástupkyňa pedagógov Mária Bozová z pezinského gymnázia z pohľadu pedagogičky celý tento projekt hodnotila vysoko kladne. Zástupcovia študentskej poroty Martin a Larisa potom vyhlásili víťaza ceny René 2018. Ocenený autor sa vyjadril pre Rádio Devín: "Ja som očakávania nemal, raz som bol v porote a odvtedy som k cenám opatrnejší, lebo viem ako sme sa my dohadovali. Ale na základe stretnutí so študentmi mám veľmi dobrý pocit a tým pádom mám aj veľmi dobrý pocit, že hlasovali za Ruzkú klaziku." Danielovi Majlingovi srdečne blahoželáme!

Video z livestreamu nájdete na FB Anasoft litera https://www.facebook.com/anasoft.litera/ a ďalšie záznamy, rozhovory a podobne napríklad tu:

https://devin.rtvs.sk/clanky/temy/181578/kto-bude-druhy-rene

https://devin.rtvs.sk/clanky/kulturny-dennik/181817/studenti-vybrali-najlepsiu-prozaicku-knihu-uplynuleho-roka?fbclid=IwAR1K2LG43He5izupwv3ovkDab_8yqjfMePSc7rpZOZT1OpkazW0TAJWy7IM