Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom

V poradí deviata diskusia projektu Cena René – literárnej ceny gymnazistov a stredných škôl sa uskutočnila na Strednej odbornej škole pedagogickej v Modre.

Na tejto škole sme sa spolu s Dušanom Taragelom, prozaikom, publicistom a editorom, autorom knihy Mafiánske balady, a tiež s Katarínou Fedorovou, pedagogičkou a lektorkou pomáhajúcou pacientom v oblasti sociálneho zabezpečenia, autorkou knihy Vyššia moc, rozprávali o ich spisovateľských začiatkoch, a tiež o tom, ako a prečo je dobré začať písať.

Dušan Taragel hovoril o mafiánoch a ich prisluhovačoch, ktorých si z veľkej časti vymyslel, no ich správanie sa vzišlo zo skutočných archívov a dokumentov, ktoré mal k dispozícii. A Katarína Fedorová hovorila okrem iného aj o frustrácii, ktorá sprevádza jej prácu s rodinami s deťmi so zdravotným postihnutím, no aj o písaní kníh, ktoré vznikajú doslova všade, kde sa jej podarí „ukradnúť si čas pre seba a na písanie“. Obaja píšu a tvoria kdekoľvek a v akúkoľvek hodinu.

Špeciálne ďakujeme pedagógovi Adamovi Hercegovi a pedagogičke Martine Pukančíkovej, ktorí spoločne pripravili pre svojich študentov a študentky program v rámci Ceny René a posúvajú tak našu súťaž o level vyššie. Aby ste mali predstavu, ide o scenár vo formáte dvakrát po štyridsaťpäť minút. V prvej časti predstavujú študenti študentom (v tomto prípade ide takmer výlučne iba o študentky) Cenu René a jej finalistov či finalistky plus nominované texty, z ktorých čítajú úryvky, ktoré si vybrali. Kombinujú to trochu dokonca aj s hudbou a videom. A na záver tohto celého bloku môžu študenti a študentky napísať spätnú väzbu, zahlasovať za jedného finalistu či finalistku Ceny René a voľne diskutovať. Takto sa prestriedajú všetky ročníky.

Možno by to mohla byť inšpirácia aj pre ostatné školy, ako urobiť na svojej škole Cenu René ešte aktívnejšiu a vzbudiť tak u študentov a študentiek ešte väčší záujem o literatúru a čítanie.

Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie diskusie!

Fotografie nielen z diskusie, ale aj z čítania úryvkov, nájdete v galérii nižšie.

  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 0
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 1
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 2
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 3
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 4
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 5
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 6
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 7
  • Siedmy ročník Ceny René v Modre s Katarínou Fedorovou a Dušanom Taragelom - 8