Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom

Ďalšia diskusia projektu Cena René – literárnej ceny gymnazistov a stredných škôl sa uskutočnila na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Cena René pokračuje, 26. októbra sme vyrazili na piešťanské gymnázium, kde nás študenti a študentky privítali vo svojej malej útulnej knižnici. Diskusia tentoraz prebehla s Marekom Hudecom, bývalým redaktorom Denníka SME, ktorý je momentálne na voľnej nohe a zaoberá sa produkciou v oblasti kultúry a podujatí LGBTI komunity. Marek napísal knihu Uzol. Vojnový príbeh Nových Zámkov o masívnom bombardovaní Nových Zámkov počas druhej svetovej vojny. V knihe veľmi citlivo a autenticky zachytil spomienky pamätníkov a pamätníčok na túto nešťastnú udalosť v našich dejinách.

A s Dušanom Taragelom, prozaikom, publicistom a scenáristom, ktorý momentálne pracuje v Slovenskom rozhlase. Kniha Mafiánske balady, ktorá je rovnako ako kniha Uzol nominovaná na Cenu René, je o príslušníkoch organizovaného zločinu a vyznačuje sa suchým humorom. Tejto knihe predchádzal rozsiahly rešerš dokumentov a súdnych spisov, pričom v nich hľadal odpoveď na jedinú otázku, a to, ako títo ľudia žijú, keď práve nerobia niečo nezákonné.

Na diskusii sme otvorili témy týkajúce sa písania, práce s textom i námetom, veľa sme hovorili aj o Petrovi Pišťankovi a jeho knihách, a obhliadli sme sa za nie tak dávnou minulosťou preživších bombardovania Nových Zámkov.

Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie diskusie!

Fotografie a momentky z besedy nájdete v galérii nižšie.

  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 0
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 1
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 2
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 3
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 4
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 5
  • Siedmy ročník Ceny René v Piešťanoch s Marekom Hudecom a Dušanom Taragelom - 6