Toxické vzťahy, pandémia či vojna na Ukrajine. Toto je desať najlepších slovenských kníh minulého roka

Hosťami podcastu Knižná revue boli literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková a literárny vedec a publicista Radoslav Passia. Obaja boli súčasťou odbornej poroty, ktorá nominovala desať kníh do aktuálneho ročníka literárnej ceny Anasoft litera.

V rozhovore sa dozviete, čím je táto desiatka špecifická a čo spája nominované tituly. „Väčšina autorov z desiatky je do istej miery už známa a ich mená fungujú ako overené značky,“ vysvetľuje Mária Klapáková. Obaja respondenti sa zhodli na tom, že je to neprekvapivo silný ročník. Budú hovoriť o zaujímavých debutoch i sklamaniach. Spomenú knihy, ktoré ich zaujali, hoci sa do finálovej desiatky nedostali. Desať najlepších diel rozoberú z pohľadu obsahu a formy. „Verím, že sme žiadny klenot, ktorý mal byť na výslní nepotopili. A ak áno, je to na naše triko,“ uzatvára Radoslav Passia. 

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie slovenské prozaické dielo, vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Aktuálnu finálnu desiatku tvoria:

Cabala, Lukáš: Spomenieš si na Trenčín?
Dušek, Dušan: Deti v daždi
Gibová, Ivana: Babička©
Kováčik, Juraj: Bod zlomu
Kucbelová, Katarína: Modrosleposť
Kuľková, Miroslava: Hotel Balkán
Pupala, Richard: Druhý čierny zošit
Puškáš, Jozef: Vivat akadémia, zbohom, Čechov
Rozenbergová, Vanda: Storočie
Štefánik, Ondrej: Siroty