V Rómerovom dome v Bratislave sa stretnú spisovatelia a prekladateľky literatúry z troch krajín

Literárny večer priblíži tvorbu z medzinárodných rezidenčných výmen.

Záverečné podujatie dvojročného cyklu rezidenčných výmen medzi Slovenskom, Islandom a Nórskom s názvom Eponym  prehliadka literárnej tvorby z rezidenčných výmien programu Epic Residencies sa bude konať 22. marca od 18:00 v Rómerovom dome v Bratislave. Literárny večer s voľným vstupom prinesie prezentácie rezidenčných centier, autorské čítania a koncert tria zloženého z časti členstva Bratislavského improvizačného orchestra.

Projekt Epic Residencies spája tri rezidenčné centrá: Literárne rezidencie Košice, Gunnar Gunnarson Institute a Tou Scene s cieľom vytvoriť nové možnosti pre prepájanie literárneho diania v týchto krajinách a poskytnúť priestor pre sústredenú tvorbu autorkám a autorom zo Slovenska, Nórska a Islandu. Eponym je názov jednovečernej prehliadky literatúry, ktorá vznikala na rezidenciách na Islande, v Nórsku a na Slovensku. Na jednom mieste sa tak stretnú spisovatelia a spisovateľky, ktorí a ktoré trávili svoje literárne rezidencie na rovnakých miestach (na Islande, v Nórsku a na Slovensku) alebo v jednom programe, ale nikdy predtým sa nestretli.

V programe vystúpia spisovatelia a spisovateľky, ktorí a ktoré absolvovali literárne rezidencie v rámci tohto programu. Okrem toho vystúpia zástupca a zástupkyňa partnerských organizácií projektu - Skúli Björn Gunnarsson z The Institute of Gunnar Gunnarsson, (Egilsstadir, Island) a Juste Druskine z Tou Scene. Partnerskou organizáciou na slovenskej strane je aj Knižný klub Paľikerav, ktorý predstaví tvorbu mladých účastníkov letných literárnych workshopov, ktoré sme spoločne zorganizovali.

Za Knižný klub Paľikerav vystúpi štatutárka klubu Renáta Pankiewicz a mladé autorstvo Samuel Dani a Vanesa Lakatošová. Spolu s hostkou Evou Lukou budú diskutovať o tvorbe tajomnej atmosféry v literatúre pre deti a mládež. Eva Luka prečíta ukážku zo svojej detskej knihy Jemňacinky / Brutálničky.

Na podujatí bude prezentovať aj oceňovaná islandská autorka Kristín Ómarsdóttir a portugalsko-nórsky básnik Álvaro Seiça. Obaja absolvovali literárne rezidencie v Košiciach, ktoré zásadne ovplyvnili ich tvorbu. Kristín Ómarsdóttir nedávno získala významnú islandskú literárnu cenu Fjöruverðlaun za svoj najnovší román Moddurast: Oddny. Ukážky z románu v preklade Jána Zaťka predstaví aj na čítaní v Rómerovom dome počas rozhovoru o jej rezidencii v Košiciach.

Na začiatku programu vystúpi s príhovorom Jaroslav Mojžiš, riaditeľ odboru grantov EHP a Nórska a Švajčiarskeho príspevku na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

 

Lineup literárneho večera:

18:00 Zahájenie podujatia a prezentácie partnerských rezidenčných centier (Jaroslav Mojžiš, Juste Druskine, Skúli Björn Gunnarsson, Juliana Sokolová) - táto časť programu prebehne čiastočne v angličtine.

18:30 Tajomné detské príbehy: Samuel Dani, Vanesa Lakatošová, Eva Luka, Renáta Pankiewicz

19:00 Panel absolventstva rezidencií na Islande: Jakub Juhász, Jana Micenková, Anna Grusková

19:20 Panel absolventstva rezidencií a mobility v Nórsku: Eva Luka, Kristína Janačková, Michal Tallo

19:40 Prekladateľský panel  absolventky prekladateľských rezidencií v Nórsku: Eva Lavríková, Kristína Karabová

20:00 Kristín Ómarsdóttir a Álvaro Seiça v konverzácii s Michalom Tallom – táto časť programu prebehne v angličtine.

21:00 koncert: trio Erika Coyle, Slávo Krekovič a Štefan Szabó z Bratislavského improvizačného orchestra

 

Podujatie moderujú Dominika Moravčíková, Laura Kristína Priatková, Juliana Sokolová a Michal Tallo.

Podujatie podporila LITA - autorská spoločnosť. Projekt Epic Residencies získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.