Vyšla aprílová Knižná revue!

Na obálke aprílovej Knižnej revue je dielo Jozefa "Danglára" Gertliho Slovenská renesancia (2024).  

Kritická reflexia našich dejín a predovšetkým totalitných režimov 20. storočia je dôležitou podmienkou pre vyrovnanie sa s minulosťou a pochopenie súčasnosti. Z neho bude vyplývať aj zaujatie postojov v dnešných zlomových okamihoch. Alternatívne výklady histórie v súčasnosti zahltili verejný priestor, ohýbajú sa fakty, zlo sa relativizuje, slová naberajú opačné významy, namiesto búrania mýtov sa vytvárajú nové. Ako v tejto situácii prilákať k histórii širšiu verejnosť? Hovoriť jednoducho, no nezjednodušovať? Spoločnosť má o historické témy záujem, o čom svedčí aj úspech podcastov Přepište dějiny v Česku a Dejiny na Slovensku. V rámci aprílovej témy Knižná revue hovorí aj o ideologickom ohýbaní faktov a o interpretácii minulosti diskutujeme s historikom Antonom Hruboňom.

Prinášame aj rozhovory s dvoma autormi, ktorých knihy boli čerstvo nominované na cenu Anasoft litera: s debutantkou Miroslavou Kuľkovou o jej poviedkovej knihe Hotel Balkán a s Dušanom Dušekom o jeho spomienkovej kalendárovej próze Deti v daždi.

Už desať rokov uplynulo od smrti Gabriela Garciu Márqueza. Jeho spôsob nazerania na realitu opisuje prekladateľka Eva Palkovičová a v ankete nám o svojich čitateľských zážitkoch z jeho románov a o ich vplyve na svoju tvorbu odpovedali Vanda Rozenbergová, Daniela Kapitáňová, Lukáš Cabala a opäť Dušan Dušek.

Príjemné čítanie!