Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska

Hlavný usporiadateľ BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti spolu s partnermi – Ministerstvom kultúry SR, Slovenským centrom dizajnu a Slovenským literárnym centrom, vyhlasuje už 32. ročník celoslovenskej súťaže s dlhoročnou tradíciou. O umiestnenie v kolekcii Najkrajšie knihy Slovenska tento rok ašpirovalo viac ako 200 originálnych knižných spracovaní.

Tento rok sa kniha Slovníček z básničiek, netradičný bedeker básnických žánrov a umeleckých nástrojov, vydaná Slovenským literárnym centrom v roku 2023, dostala do kolekcie 20 kníh nominovaných na ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil 23. apríla o 16:00 v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. Ocenenie prevzala poetka Dana Podracká, vedúca oddelenia domácich projektov v Slovenskom literárnom centre.

Súťaž tento rok prešla výraznou zmenou. Na zmene štatútu sa spolupodieľalo aj Slovenské literárne centrum ako partner súťaže. Novinou bol aj svieži vizuál z dielne študentov ateliéru Typolab na VŠVU - Emy Kern, Karolíny Ježíkovej a Terezy Umlaufovej. Novú porotu súťaže aj tento rok tvorili odborníci a odborníčky v oblasti grafického dizajnu a vizuálnej komunikácie v päťčlennom medzinárodnom zložení – dizajnér Jan Čumlivski z Českej republiky, typograf Jakob Mayr z Rakúska a za Slovensko ilustrátorka Lucia Žatkuliaková, kurátorka Gabriela Ondrišáková a polygraf Pavel Kordoš. V súťaži hodnotili výtvarnú a grafickú stránku kníh, ako aj úroveň ich polygrafického spracovania. 

„Odvážne použité typografické prostriedky, farebné akcenty a aj výber priamych farieb Pantone prispievajú k prístupnej a zábavnej forme didaktického textu o poézii. Táto hravá forma pridáva publikácii na ľahkosti čítaného textu. Kniha sa preto svojím jazykom a úpravou prihovára nielen deťom, ale aj dospelým,“ zhodnotila knihu Slovníček z básničiek odborná porota.

Súčasťou súťaže je aj výstava 32. ročníka súťaže Najkrajšie knihy Slovenska, ktorá predstaví v dátumoch od 23. 4.  do 17. 6. 2024 v Galérii Dušana Rolla kolekciu titulov z knižnej produkcie za rok 2023. Medzinárodná odborná porota vybrala spomedzi viac ako 200 prihlásených titulov 20 nominovaných kníh a z nich kolekciu tých najlepších 10 a udelila aj špeciálnu Cenu poroty.

Poslaním tejto súťaže je mapovať knižnú tvorbu na Slovensku, podporovať zvyšovanie úrovne vizuálnej knižnej produkcie a prezentovať najkvalitnejšie tituly doma i v zahraničí.

Ďakujeme za ocenenie a gratulujeme našim autorkám Jane Juhásovej Silvii Kaščákovej, ako aj ilustrátorke Veronike Pažickej a dizajnérke Janke Bálik.

  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 0
  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 1
  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 2
  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 3
  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 4
  • Slovníček z básničiek je jednou z Najkrajších kníh Slovenska  - 5