Literárny Zvolen plný zážitkov

29. ročník súťaže Literárny Zvolen 2023 znovu priviedol tridsať autorov a autoriek do Zvolena, kde pre nich organizátori koncom augusta pripravili víkendový pobyt nabitý vzdelávaním a literárnou tvorbou.

Pre zúčast­nených, ale aj verejnosť bol nachystaný bohatý program. To, že literatúra môže mať veľa podôb, zistili nielen vďaka literárnym besedám. K festivalu patrila aj inscenácia z dielne divadla Ticho a spol. s názvom Nič sa nestalo, ktorá je adaptáciou rovnomennej novely Zuzany Šmatlákovej. Pri piesňach Eda Klenu mohli účastníci okrem počúvania hudby sledovať literatúru ako text určený na spievanie. Rozhľad v oblasti žánrovej teórie im zase zaručene rozšírila prednáška popkul­túrneho teoretika Juraja Búryho.

Tvorba v žánroch sci-fi, fantasy a hororu má svoju vlastnú kategóriu síce len druhý rok, no medzi účastníkmi a účastníčkami Zvolena sa teší čoraz väčšej popularite. Podľa organi­zátorov sa dôležitosť vzdelávania v tejto oblasti potvrdzuje už pri prihlasovaní príspevkov do súťaže, kde je nepochopenie vlastností jednotlivých žánrov viditeľné najväčšmi. Cieľom celého podujatia je ukázať začínajúcim autorom a autorkám rôzne možnosti smerovania literatúry. „Podľa mňa je skvelé, že tu máte aj žánrovú kategóriu a venujete jej rovnocennú pozornosť. V Poľsku sa žánrová literatúra oproti beletrii stále vníma ako čosi menejcenné,“ povedala spiso­vateľka Weronika Gogola počas diskusie.

Súťaž ponúka okrem vzdelávacieho pobytu aj tri hlavné ceny (jednu v každej kategórii) spojené s mentoringovým programom. Ocenený autor či autorka má tak možnosť niekoľko mesiacov pracovať pod vedením etablovaných „profíkov“ a tvoriť s nimi texty. Tohtoročná porotkyňa Weronika Gogola sa s nadšením prihlásila do práce s mladou prozaičkou vietnamského pôvodu Hoang Anh Nguyen. Spoločné majú napríklad literárne pátranie po vlastnej národnej identite. Literárny vedec a poet Viliam Nádaskay vzal pod svoje krídla Júliu Reinoldovú, ktorej básnický cyklus s folklórnymi motívmi zaujal v poézii porotu najväčšmi. So svojou fantasy poviedkou uspel Matej Tuniak Lipták a jeho mentorom sa stal Karol D. Horváth. Práve u tohto mladého autora konštatovala porota veľký posun a sám Matej hovorí: „Nové skúsenosti a komunita Literárneho Zvolena ma motivovali, aby som písal viac, snažil sa zlepšovať, nebál sa zapájať. Ako výherca hlavnej ceny môžem potvrdiť, že to vyšlo. Každému začínajúcemu autorovi odporúčam zapojiť sa – nazbierate skúsenosti, získate známosti a nasajete atmosféru, ktorá vás jednoznačne posunie ďalej.“