Prázdniny s českou a slovenskou literatúrou

Od 1. do 31. júla sa koná v Brne VI. ročník dlho očakávaného festivalu Mesiac autorského čítania. Ide o najväčšie a najdlhšie trvajúce literárne podujatie v Českej republike, ktoré sa prvýkrát uskutočnilo v roku 2000. Organizátorom je opäť vydavateľstvo a agentúra Větrné mlýny.  

   Tento rok usporiadatelia literárneho maratónu vytvorili tri sekcie: Krajina poézie, Slovenská literatúra a Česká beletria. Každú z nich reprezentuje 31 známych, ba zvučných či dokonca slávnych mien. Večer čo večer predstavujú vlastnú tvorbu vždy traja básnici alebo prozaici všetkých generácií, dovedna si teda možno vypočuť 93 autorov. Mimochodom, festival má už tradične vysokú návštevnosť, napríklad v minulom roku na každý autorský večer prišlo v priemere 80 divákov.

   Dejiskami najmenej hodinu trvajúcej prezentácie poézie alebo prózy sú tentoraz Divadlo Husa na provázku, Etnografický ústav a Divadlo v 7 a půl. Práve na tejto adrese po celý mesiac hostia účastníkov slovenskej literárnej výpravy, v ktorej by mali byť aj Milan Lasica, Kornel Földvári, Tomáš Janovic, Peter  Repka, Pavel Vilikovský, Laco Kerata, Miroslav Kusý a ďalší.       

   Organizátori mysleli aj na tých, ktorí sa v júli do Brna nedostanú. Živé vstupy z festivalu môžu sledovať na internete, adresa znie: www.autorskecteni.cz.

-mh-