Vedecké publikácie SAV

Najvýznamnejšie vedecké publikácie Slovenskej akadémie vied predstavila širšej verejnosti Ústredná knižnica SAV na výstave Vedecké publikácie SAV 2001 – 2004, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Úradu  SAV v Bratislave od 11. do 15. apríla 2005.

Vystavená kolekcia 333 kníh dokumentovala aktuálne témy, ktorým sa jednotlivé ústavy venovali. Nie vo všetkých odboroch sa premietajú výsledky vedeckých bádaní do knižných publikácií, tie dominujú v spoločenských vedách. Napriek tomu si návštevníci výstavy mohli zalistovať v originálnych knižných tituloch z vedeckých odborov o Zemi a vesmíre, z technických, matematicko-fyzikálnych vied a informatiky, lekárskych, poľnohospodárskych a veterinárnych vied, biologických a chemických vied a, samozrejme, z histórie, kultúry a umenia.

Prvýkrát – v rámci podobných knižných výstav – tvorili samostatnú časť ocenené knihy. Tieto publikácie, väčšinou z vydavateľstva Veda a z jednotlivých ústavov SAV, získali ceny na rôznych úrovniach – na rezortnej, celoslovenskej aj medzinárodnej. Vlani získalo až 19 publikácií s vročením 2003 rozličné ceny, niektorým udelili aj viacero ocenení, čo dokumentuje katalóg Ocenené vedecké publikácie SAV.

 Osobitnú pozornosť vzbudili tituly určené zahraničným čitateľom. Hoci ide o pôvodne slovenské diela, knižne vyšli len v cudzích jazykoch. Výstavu obohatilo aj viacero publikácií našich autorov, editorov, ktorých knihy vyšli v renomovaných zahraničných vydavateľstvách. Výstava sprístupnila aj časť edičnej produkcie ústavov, ktorá  vychádzala v nízkych nákladoch (napr. materiály z vedeckých konferencií) a nie je bežne dostupná na knižnom trhu.

Výstava Vedecké publikácie SAV 2001 – 2004 pomohla spropagovať výsledky vedeckovýskumnej činnosti pracovísk SAV odbornej i laickej verejnosti. Výmena názorov a postrehov nad najnovšou produkciou  akadémie vždy bola – ani tentoraz to nebolo inak – užitočná.

 Lýdia Čelková