Za Andrejom Reinerom

Za Andrejom Reinerom

Ten večne sa náhliaci a dosť uštvaný veľký chlapec teda už odpočíva navždy. Ďaleko v Amerike, o ktorej vedel rozprávať tie najveselšie príbehy, práve tam, niekde v strede svojho humoru, sa mu to stalo, počas služobnej cesty.

V minulom roku okrem svojich pracovných povinností organizoval medzinárodné stretnutie lekárov-spisovateľov. Nedávno sme absolvovali dve spoločné akcie: v januári sme na pozvanie Českého PEN v Prahe štyria spoločne čítali. Koncom apríla sme spolu cestovali do slovinského Bledu na medzinárodnú konferenciu PEN. Keďže sme boli sami, prišlo aj na veľmi vážne, osobné témy a hovorili sme spolu prvýkrát ako dobrí kamaráti otvorene o všetkom. V Blede Andrej znova bodoval u publika, ktoré sa tak ako v Prahe dobre zabávalo na jeho aforizmoch, tentoraz čítaných po anglicky.

Jeho knihy plynú v rytme prirodzenej reči. Niet na nich nič umelé. Sú to často príbehy odpozorované zo života, niekedy hnané na hranu komickosti, autorsky priebežne vtipne komentované s vynikajúcimi pointami. V týchto príbehoch nám ostane bystrý postreh a originalita nášho kolegu a kamaráta navždy.

Hnaný obchodmi, prácou a okolím nemal čas na oddych. Svoje príbehy a s nimi dobrú náladu rozdával len tak, hoci ponúkali látku na širšie spracovanie. Veľkorysý a tolerantný kolega, výborný, kultivovaný, elegantný a vtipný spoločník, ešte vždy mamkin syn a dôsledne milujúci otec, bezbranný voči hlúposti a agresii. Kto ho videl vždy v elegantnom obleku, či už na obrazovke pri jeho reláciách z rôznych oblastí medicíny, alebo na rôznych literárnych akciách, kde hovoril plynule tromi cudzími jazykmi, nebol by sa nazdal, že tento usmiaty, príťažlivý mladý muž je taký chorý a tak blízko večnosti.  

Bol to človek, ktorý vedel odľahčiť každú situáciu okrem svojej vlastnej.

Mária Bátorová,

predsedníčka SC PEN

 

Hovoríš aj tam oblakom

že nevidíš jasne

a že všetko je len kontúra?

Netušila som,

že je to vážne

a je to strašná lektúra

Žartuješ teraz s anjelmi

(sú medzi nimi iste anjelky)

a azda odtiaľ vidno

čo je vôbec kultúra?

Tak prezraď

pošepni

čo čítať na čítačkách

miesto teba

Veď nepomôže plakať

a neprídeš už

nedobehneš

hoci budeme čakať.

Andrejovi 30. mája 2007 / Frankfurt