V súčasnosti je téma jedov v potravinách, kozmetike či život nom prostredí živo diskutovaná. V dôsledku toho sa na knižných pultoch ocitajú biokuchárky, publikácie o detoxikácii, surovej strave… Ak sa v tom všetkom chcete vyznať, odporúčame nový titul Doba jedová (Príroda 2013, prel. Z. Špačková).
Publikácia s názvom charakterizujúcim toxicitu súčasnej konzumnej spoločnosti pochádza od erudovaných a medzinárodne uznávaných odborníkov v oblasti biomedicíny, toxikológie, neurofarmakológie a biochémie, Anny Struneckej a Jiřího Patočku. Sľubuje odborné zorientovanie sa v enormnom množstve potravín, nápojov, kozmetiky či liekov s cieľom roztriediť ich na zdraviu prospešné a škodlivé. Zjednodušené rozdelenie potravín a výrobkov na dobré a zlé praktizujú rôzne lifestylové časopisy, populárne publikácie, portály o diétach a zdravom stravovaní a nepriamo i reklama. Danú problematiku tak zjednodušujú a v konečnom dôsledku ľudí zavádzajú. Strunecká a Patočka však vedia, že to, čo konzumujeme, nemožno takto jasne a priamočiaro rozdeliť, ale že za každou potravinou a výrobkom na trhu sa skrýva reťazec zjavných a tajných, viac nelegálnych než legálnych praktík priemyslu, politiky a vedcov.
Autori prenikajú množstvom štúdií a výskumov z celého sveta, zachádzajú do histórie stravovania, tajomstiev reklamy, médií a špinavých praktík fabrík na spracovanie či už potravín, alebo materiálov, do ktorých sa balia. Odhaľujú, ako záujmy trhu a zisku prevažujú nad výsledkami vedcov jasne dokazujúcimi, že daná potravina je škodlivá.
Môže však jedna publikácia napraviť alebo aspoň zmierniť škody, ktorými nás dennodenne a na každom kroku masírujú médiá? Čitateľa naučí hľadať súvislosti a neprijímať potravu a informácie o nej pasívne, ale aktívne sa zaujímať o to, čo konzumuje ale bo používa na telo, odkiaľ daná potravina/výrobok pochádza, čo obsahuje a ako na ňu telo reaguje. Kniha môže pootočiť naše myslenie iným smerom a pokiaľ ju nevnímame úzkostlivo, ponúkne nám užitočné vedomosti. Iste, niekomu spôsobí šok, najmä keď sa dozvie, že glutamát je neurotoxický a vo výrobkoch sa skrýva pod rôznymi označeniami, alebo že plienky sa bielia nebezpečnou látkou. Publikácia radí, ako čítať zložky jednotlivých výrobkov a vyvarovať sa tým škodlivým. Dozviete sa aj o záhadnej látke resveratrol v červenom víne predlžujúcej život, zaujímavosti o mede i to, prečo radšej nepoužívať deodoranty. Obsiahlu kapitolu tvorí téma očkovania, o ktorej sa v súčasnosti vedú rozsiahle polemiky a ľudí rozdeľuje na dva tábory.
V polovici júla vyjde Doba jedová 2, ktorá sa zameriava na úskalia a riziká konzumácie sladkostí, vysvetľuje, ako je to s dojčením a novými typmi potravín. Autori približujú nové poznatky o rakovine a chorobách z liečenia a opäť sa vracajú k otázke očkovania. O dobe jedovej sa konala tlačová konferencia 28. júna v Slovenskej pedagogickej knižnici v Bratislave. Moderovala ju Andy Timková, ktorá sa zdravou stravou zaoberá už niekoľko rokov, preto taktiež ponúkla niekoľko užitočných odporúčaní. Ďalej hovoril aktivista za slobodnú voľbu v očkovaní Marián Fillo, poradca zdravého životného štýlu Peter Planieta a jeden z autorov publikácie Jiří Patočka. Každý rozprával o téme, ktorej sa najviac rozumie, no zdôrazňovali najmä to, aby si ľudia vyberali potraviny podľa chuti. Fakt, že mrkva nechutí ako mrkva alebo mandľa ako mandľa, nezistíte, ak budete preferovať chemicky upravené potraviny.