09.09.2021 18:00
Artforum, Kozia 20, Bratislava
Podujatie

Uvedenie reportážnej knihy Zlatá horúčka Tomáša Forróa

Mala potenciál byť vďaka ložiskám ropy a zlata jednou z najbohatších krajín sveta, no ľudia z nej utekajú kvôli hladu, násiliu aj nedostatku benzínu. Venezuela - súkromné laboratórium skorumpovaných politikov, ozbrojených skupín a narkobarónov. Krajina stolových hôr a domov tisícok domorodých indiánov.
Silný literárny talent a slabý pud sebazáchovy slovenského reportéra Tomáš Forróa sú výnimočnou kombináciou, bez ktorých by kniha Zlatá horúčka nemohla vzniknúť.
Forró Venezuelu navštívil niekoľkokrát, naposledy v marci 2020 - v čase kedy už v krajine neboli žiadni zahraniční reportéri ani neziskové organizácie. Po predčasnom a dramatickom útekom tesne pred uzavretím hraníc kvôli pandémii však v rozhovoroch s aktivistami, majiteľmi baní či utečencami pokračoval aj na diaľku. Kniha Zlatá horúčka je tak jedinečným svedectvom o krajine, ktorá sa za pätnásť rokov prepadla z blahobytu a prosperity do totálneho chaosu a nedostatku všetkého. Je svedectvom o obetiach aj páchateľoch, príčinách aj dôsledkoch, o histórii aj súčasnosti. Po prečítaní tejto knihy vám však začnú dávať zmysel aj mnohé iné vojnové konflikty - mechanizmus vojny je totiž takmer všade rovnaký.
Srdečne pozývame na uvedenie knihy Zlatá horúčka! Moderuje Lyrik H - Pavol Remiáš.
Podujatie je otvorené pre záujemcov, ktorí podľa Covid automatu spadajú do skupiny "OTP" - osoby plne očkované alebo testované (od odberu PCR 72 a Ag testu 48 hodín), prípadne ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní.