Recenzia
08.08.2005

14/15 biblioglosár 2005

Biblioglosár

Rosamunde Pilcherová: Aprílový sneh

Bratislava, Slovenský spisovateľ 2005

Preklad Zuzana Vilikovská

  Ďalšia knižka slávnej anglickej autorky romancí, ktorá stavia na kontraste vidieckych tradícií a dravého mestského sveta, citu a vypočítavosti, vášne a istej budúcnosti. Jemná Caroline, vychovaná s cieľom dobre vyzerať a dobre sa vydať, je náhle konfrontovaná s drsnou škótskou vysočinou a jej vitálnymi obyvateľmi. Hustá snehová búrka ju drží na odľahlom statku, kde zisťuje aj iné životné pravdy než aké pozná z rodinných večierkov. A pritom na ňu v Londýne čaká svadba s kultivovaným a zámožným snúbencom, ktorý jej sľubuje ľahký, zabezpečený život bez šokujúcich prekvapení.

Musí sa rozhodnúť len pre jeden zo svetov, buď mierne uspávajúca istota v bohatom náručí, alebo neistá a riskantná vášeň s fascinujúcim mužom. Môžeme tušiť, čo si vyberie, autorka nás však do poslednej chvíle drží v napätí. Pre všetkých, ktorí radi v tieni slnečníkov snívajú o romantickej láske.

India Knightová: Môj život na tanieri

Bratislava, Ikar 2005

Preklad Zdenka Buntová

  Úspešná prvotina britskej fejtonistky nedeľného vydania Sunday Times, ktorá sa ihneď stala bestsellerom a upriamila pozornosť na dovtedy neznámu autorku. „Šťastne vydatá" tridsiatnička Clara sa pokúša zmestiť do sveta nádherných žien, kde jediným prejavom života sa zdá byť mejkap, účes, diéty a móda. Jej nesmiernu nudu nezaháňa ani široký rodinný okruh, sympatický manžel a dve rozkošné deti. Nezmyselné peripetie sa snaží brať s nadhľadom, cez ktorý však čoraz viac presvitá celková životná otrávenosť a prázdnota. Vidí svoj život „na tanieri", ako nechutnú šedivú masu večných nárokov a stresov z vecí, na ktorých jej nezáleží. Stretnutie s tanečníkom Samom jej ukáže nové životné obsahy a starý svet sa rúca... Hoci sa snaží rodinne-predmestsky fungovať ako predtým, už to akosi nie je možné. Napokon sa otravná rutina ukáže v pravom svetle ako zbytočná záťaž, od ktorej sa Clara oslobodí. Svieže dielko plné anglického humoru nás pobaví sebaironickým nadhľadom a prinúti nás k úsmevu, keď nám slnko zakryjú mraky.

-eb-

Hlavolamy na kolesách. Preč s nudou

Senica, Arkus 2005

  Ako správne informuje podtitul tejto malej šikovnej knižky, je predovšetkým určená na chvíľky, ktoré nie sú také dlhé, žeby sa v nich vyplatilo ponoriť do nejakej beletrie, ale zas sú dosť dlhé na to, že sa v nich prípadne môžete začať nudiť. Zbierka hlavolamov s motoristickou tematikou, teda hlavolamy na kolesách, má dobrú úroveň, niektoré úlohy sú riešiteľné kedykoľvek, no iné majú dokonca praktický rozmer: keďže sú určené priamo na cestu autom, môžu ju spestriť a skrátiť malým neposedným spolujazdcom...

-rm-