Recenzia
24.09.2004

Slovenská kuchárka - Základy, základy...

Základy, základy...

Slovenská kuchárka, autorsky pripravila Ing. Mária Szemesová

Bratislava, Topas 2004

Sú kuchárske knihy doslova na čítanie, kde je výborný recept iba milým ozvláštnením výborného sprievodného textu – takou je napríklad kniha Petra Pišťanka Recepty z rodinného archívu -, no sú aj také, a je ich väčšina, ktoré sa poctivo a svedomito venujú iba mieram a dávkam, potrebným na zhotovenie vydareného jediva. Pri listovaní prvými stránkami nám to neraz príde aj trocha ľúto: taká strohosť - a kuchyňa, kam patrí aj fantázia, ako to vôbec ide dokopy? Vzápätí si však spomenieme na začiatočníkov, gazdinky, ktoré neraz bezradne stoja pri sporáku a čakajú, čo im z toho, čo do hrnca dali, vyjde, či to vôbec bude jedlé. Slovenská kuchárka (s podtitulom Kuchárska kniha pre všetkých)by ich mala zachrániť v každej situácii v kuchyni; recepty, ktoré ponúka, sú rokmi a skúsenosťami overené a isté, ponuka široká. Nájdeme tu hlavné jedlá a, ako inak, aj prílohy k nim, ale aj dnes také populárne jedlá rýchleho občerstvenia či zmrzlinové poháre, všetko doplnené kvalitnými fotografiami. Nechýba ani za priehrštie dobrých rád, a tak je isté, že ani po prečítaní tejto kuchárskej knihy nemusíme byť sklamaní; veď už vieme, čo nás čaká.

-vp-