Diskusia Trojica: Tünde Mészáros – Beata Balogová

Tünde Mészáros je stálicou maďarsko-slovenského prekladateľského neba. Neomylne siaha za kvalitnými slovenskými titulmi a sprostredkúva ich maďarským čitateľom.

Jej aktuálna voľba ich aj tentoraz nepochybne osloví, poteší a inšpiruje. Májové dni v Banskej Štiavnici totiž trávi prekladom románu Beaty Balogovej Kornélie. Autorku i prekladateľku spájajú maďarské korene, a preto bude iste napínavé sledovať ich spoločnú debatu o práci na románe, o jazykových a možno aj iných paralelách, ktoré sa pri preklade objavili. Online diskusiu moderuje Dado Nagy.

Video nájdete vo štvrtok 9.5. o 19:00 h na našom YouTube.

TROJICA AIR je od roku 2020 rezidenciou pre prekladateľov a prekladateľky slovenskej literatúry do cudzích jazykov.

Tünde Mészáros je prekladateľkou diel modernej slovenskej literatúry do maďarského jazyka. Narodila sa v Bratislave, študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Pracovala v Maďarskom kultúrnom stredisku v Prahe, dlhé roky bola redaktorkou kultúrneho časopisu Pražské zrkadlo. Pred, počas a po štúdiách pracovala v najrôznejších zamestnaniach, kým nakoniec zakotvila pri preklade. Spočiatku sa venovala odborným, neskôr literárnym textom. Doteraz preložila knihy nasledujúcich slovenských autorov a autoriek:

Veronika Šikulová, Daniela Kapitáňová, Pavol Rankov, Peter Balko, Ondrej Štefánik, Silvester Lavrík, Tomáš Forró, Katarína Kucbelová, Jana Beňová, Petra Nagyová Džerengová, Barbora Hrínová, Nicol Hochholzcerová.

V roku 2021 získala Cenu Imre Madácha za preklad diela Katarína Kucbelová: Čepiec (Főkőtő) zo slovenčiny do maďarčiny. Patrí medzi zakladateľov BÁZIS (Maďarský literárny a umelecký spolok na Slovensku). V súčasnosti pracuje ako prekladateľka v slobodnom povolaní pre literárne časopisy a vydavateľstvá v Maďarsku a na Slovensku. Žije v Budapešti.

Beata Balogová – je novinárka, ktorá píše v slovenčine, maďarčine a v angličtine. Narodila sa v Lučenci a žije v Bratislave. Je absolventkou Kolumbijskej univerzity v New Yorku v Spojených štátoch, kde študovala žurnalistiku v rokoch 2006 a 2007. Od roku 2014 pôsobí ako šéfredaktorka SME, jedného z najväčších denníkov na Slovensku. Komentuje spoločenské dianie aj politiku.  V roku 2020 získala Európsku novinársku cenu v kategórii názorov a komentárov. Jej zbierka esejí Kniha plná ľudí vyšla v roku 2019. O tri roky neskôr sa dostal k čitateľom jej prvý román Kornélie. Aktívne sa zasadzuje za slobodu tlače a ochranu novinárov doma aj v zahraničí.

 


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2024  bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autormi loga Trojica Air sú Palo a Janka Bálik.