Víťazom literárnej ceny Anasoft litera 2022 je Stanislav Rakús

Prozaik Stanislav Rakús sa stal dvojnásobným laureátom prestížnej literárnej ceny Anasoft litera. Je v poradí už 17. laureátom tejto ceny za najlepšie prozaické dielo vydané v minulom roku, za svoju zbierku poviedok Ľútostivosť (vydalo ju vydavateľstvo KK Bagala).

Odborná porota, v ktorej sa nachádza spoluzakladateľka ASPEKTU, literárna vedkyňa, prekladateľka a expertka na rodovú rovnosť Jana Cviková, poľská prekladateľka a spisovateľka Weronika Gogola, pedagogička a literárna vedkyňa Tamara Janecová, literárny vedec a prekladateľ Marián Andričík a literárny kritik a prekladateľ Gabriel Gábor Csanda, prečítala spolu 132 prozaických kníh uplynulého roka. Všetky tieto knihy splnili kritériá a boli tak automaticky nominované na cenu Anasoft litera 2022. Ešte pred vyhlásením a samotným ocenením víťaza sa porota zhodla, že tento rok to bol naozaj silný knižný ročník. Ale iba jedna z kníh si tento rok mohla vyslúžiť hlavnú cenu.

Po prvýkrát si prozaik a literárny vedec Stanislav Rakús prevzal ocenenie Anasoft litera v roku 2010 za knihu Telegram. A teraz, o dvanásť rokov neskôr, vyhráva s knihou Ľútostivosť.

V knihe Ľútostivosť Stanislava Rakúsa sa pozornosť sústreďuje nie na duševné vychýlenia, akoby sa mohlo zdať, ale práve naopak, na duševnú rovnováhu ako esenciálnu ľudskú potrebu. Obsahuje päť poviedok – Dom na Agátovej ulici, Cintorínska štvrť, Ohrozenie, Ľútostivosť a Olivovozelené sako. Každá z poviedok je svojbytná, teda odlíšená v téme, zobrazovaných dejoch, situáciách a v postavách,“ napísala o knihe do časopisu Knižná revue spisovateľka Ingrid Hrubaničová. Celú recenziu nájdete v plnom znení na tomto linku: https://www.litcentrum.sk/clanok/esencialna-potreba

Netreba však zabúdať ani na Cenu Čitateľov a čitateliek Anasoft litera, o ktorej rozhodla čitateľská verejnosť v internetovom hlasovaní. Tento rok ju získal Lukáš Onderčanin, redaktor denníka SME, ktorý sa venuje zahraničnému spravodajstvu a reportážam, s knihou Utópia v Leninovej záhrade. Československá komúna Interhelpo (vydalo ju vydavateľstvo Absynt).

„Lukáš Onderčanin zostal vo svojom prvom dokumentárnom románe verný dobrým novinárskym koreňom. Dobre sa číta. Nazbieral neuveriteľne veľa materiálu z dávnejšej histórie a pritom z rôznorodého, často protichodného názorového spektra. Pri jeho spracovaní preukázal zmysel pre konkrétnosť, neupadol do špekulatívnej roviny. Je empatický a čo robí, robí s nadhľadom, v presvedčivej umeleckej podobe, poctivo sa prekopávajúc mnohovrstvovosťou pravdy života. Aj preto niet divu, že jeho debut odborná porota zaradila do desiatky nominovaných kníh na prestížnu literárnu Cenu Anasoft litera," napísal Július Lörincz vo svojej recenzii v Knižnej revue, ktorú nájdete na tomto linku: https://www.litcentrum.sk/clanok/obchod-s-utopiou

Obom víťazom srdečne gratulujeme.

Foto: Lucia Gardin