Bez Medziriadkov nie je leto

Predposledná prázdninová nedeľa patrila rýchlemu dobaleniu kufra a ceste vlakom. 20. augusta sa totiž začal 14. ročník letnej školy literatúry Medziriadky, opäť v Hoteli Vršatec v Pruskom. Päťdesiat najlepších autorov a autoriek do 26 rokov malo tak počas týždňa do 26. augusta možnosť získať cennú spätnú väzbu k ich tvorbe, vyskúšať si rôzne worksho­py a zažiť kultúrny program, ale najmä byť v podpornom prostredí pre ich písanie.

Úvodný večer má vždy podobnú atmosféru; očakávania nováčikov sa miešajú s nadšením ostrieľaných Medziriadkarov, ktorí už vedia, čo ich čaká. Tí sa po roku znovu stretávajú s priateľmi, s ktorými sa neskôr budú pravde­podobne vídať aj mimo projektu. Príkladom sú Dominika Moravčíková a Soňa Uriková, niekdajšie účastníčky letnej školy literatúry, ktoré dnes pri sebe stoja aj vo finálovej päťke Anasoft litera 2023.

Do literárnej súťaže, ktorú sme vyhlásili ešte vo februári, sa tento rok prihlásilo 427 autorov a autoriek. Dohromady išlo o 486 príspevkov, z toho 13 dramatických textov, 248 príspevkov do poézie a 225 do kategórie próza. O tom, ktorí autori a autorky dostanú pozvánku na letnú školu literatúry, rozhodli Miro Dacho, Milan Děžinský, Tomáš Hučko, Mária Klapáková, Eva Kollárová, Katarína Kucbelová, Dominika Madro, Juraj Raýman a Marta Součková.

A ako to na Medziriadkoch počas dňa vlastne vyzerá? Preskočme od nevyhnutností ako budíček a raňajky rovno k rozborom zaslaných prác. Autori sú rozdelení podľa vekových kategórií a tí, ktorých chvíľa ešte neprišla, sa zatiaľ vzdelávajú a tvoria na rôznych workshopoch. Tentoraz sa mohli čosi naučiť o desiatich ikonických českých básňach s poetom Milanom Děžinským, vyskúšať si básnickú krajinomaľbu s literárnym vedcom Viliamom Nádaskayom či vytvoriť svoj (lite) ranný rituál so spisovateľkou Dominikou Madro. Na poobedných workshopoch im zase napríklad spisovateľ Dušo Martinčok ukázal čaro čitateľských klubov a s ďalším spisovate­ľom, Jakubom Spevákom, si vymysleli svoje ideálne svety.

Do programu sa vošlo aj množstvo prednášok a diskusií – s Katarínou Kucbelovou, Mirom Dachom, Dušom Martinčokom, Milanom Děžinským či spoločná beseda Dominiky Moravčíkovej a Jakuba Speváka. Tohtoročný medziriadkarský koncert odohrala Tamara Kramar v sprievode Petra Kunza, o divadelnú zložku sa počas jedného z večerov postaralo bábkové Divadlo spod perinky s predstavením Dr. Džejdžej. Nechýbalo ani už tradičné premietanie najlepších snímok z Festu Anča.

Medziriadky sú už niekoľko ročníkov súťažou bez ocenení. Odmenu pre autorov predstavuje samotná literárna škola a za internú menu – riadky –, ktoré získavajú za aktivity počas týždňa, si môžu domov navyše odniesť doslo­va kilá kníh a časopisov od našich sponzorov. Výnimkou je len Cena Divadla Pôtoň spojená s tvorivou rezidenciou. Tohtoročnými laureát­mi sú Tomáš Janešík a Dorota Suránová, podporou pri práci na debute a ďalších textoch im bude literárna kritička a profesorka Marta Součková.

Aj tieto Medziriadky v sebe niesli to, čo ma očarilo ako štrnásťročnú. Tie ďalšie však budú o čosi iné. Z tímu odchádza jedna generácia organizátorov, ktorú si pamätám ešte ako starších účastníkov v čase, keď moje poviedky patrili do kategórie základných škôl. Do pro­jektu dali veľa zo seba a jeho súčasná podoba by bez nich neexistovala. Ďakujeme za všetko a nebojte sa, o Medziriadky sa postaráme. Veď sú nám vlastné.

 

Foto: Soňa Maletz Nosáľová